Ingredience:
- 500 g žampionů
- 3 cibule
- sůl
- 100 g másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 250 ml sladké smetany
- 3 smetanové tavené sýry
- citronová šťáva
- špetka vegety
Postup:
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme očištěné žampiony nakrájené na plátky, přidáme do cibulového základu a podlijeme trochou vody nebo vývaru.
Ve smetaně rozmícháme mouku a vmícháme ji do omáčky. Povaříme za nižší teploty, přidáme rozmělněné tavené sýry a mícháme, dokud se sýr zcela nerozpustí.
Nakonec dochutíme solí, citrónovou šťávou a trochou vegety.
Tuto houbovou omáčku doporučujeme připravovat v houbové sezóně jako zpestření houbového jídelníčku. Podáváme s rýží.
TIP: Další výborná omáčka kterou lze podávat s rýží je játrová omáčka. Lze ji připravit ve dvou variantách – se smetanou i bez.