Recept na vynikající dušené žampiony

HoubyPřílohySlané recepty
dušené žampiony

Tyto houby jsou typickou přílohou ke všem druhům steaků. Výborné jsou také k pečeným bramborám.

Dušené houby jsou v mnoha domácnostech oblíbeným pokrmem a představují skvělý způsob, jak si vychutnat chutné a výživné jídlo. Houby jsou plné živin, jako je vitamin D, riboflavin, niacin a selen, které mohou přispět k celkovému zdraví imunitního systému. Kromě toho jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu.

Pokud už vás omrzela žampionová polévka, rizoto nebo žampionová pizza, zkuste některý z následujících receptů.

Recept na dušené žampiony

Recept na jednoduše zpracované žampiony a jiné houby, které podáváme třeba jako přílohu k masu.

Příprava

  • Doba přípravy: 25 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 450 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
  • 1 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce teriyaki omáčky
  • ¼ lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo a smažte na něm žampiony. Přidejte česnek, víno na vaření, teriyaki omáčku, sůl a černý pepř.
  2. Smažte dokud houby lehce nezhnědnou, to trvá asi 5 minut.
  3. Poté snižte teplotu na minimum a smažte dalších 5 až 8 minut, dokud houby nezměknou.
Žampiony dochuťte čerstvými bylinkami a kořením a netradiční příloha je na světě.

Recept na žampiony na másle

Ať už je dáváme na grilované hamburgery, poklademe je na těstoviny, nebo je hltáme rovnou z pánve, žampiony nasucho s máslem jsou stejně snadné jako chutné.

Ingredience

  • 450 g žampionů
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu. Přidejte rozčtvrcené houby v jedné vrstvě a dbejte na to, aby nebyly na pánvi přeplněné (v závislosti na velikosti pánve to může být nutné udělat v několika dávkách. Snižte teplotu na středně vysokou.
  2. Houby posypte solí.
  3. Jakmile se houby začnou vařit, začnou uvolňovat vlhkost. Několikrát promíchejte a hlídejte teplotu, aby byly houby dostatečně horké a uvolňovaly vlhkost, ale nespálily se. Tento krok potrvá 8 až 10 minut.
  4. Jakmile se vlhkost uvolněná z hub vypaří, přidejte na pánev máslo. Smažte, dokud houby máslo nevstřebají a nezískají zlatavou barvu.

Jak připravit plněné žampiony

Tento recept na plněné žampiony portobello je prostě neuvěřitelný. Žampiony jsou plněné špenátovou artyčokovou náplní a zapečené s křupavou strouhankou!

Ingredience

  • 6 středně velkých žampionů portobello
  • 140 g mraženého nasekaného špenátu
  • 2 lžíce mleté šalotky (1 malá)
  • 1 jarní cibulka
  • ¾ šálku nasekaných artyčoků z konzervy (asi 1/2 plechovky nebo sklenice)
  • ¾ šálku řeckého jogurtu
  • ¼ šálku majonézy
  • ½ šálku strouhaného parmezánu a další na posypání
  • po ¼ čajové lžičky sušeného kopru, česnekového prášku a soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • ⅓ šálku strouhanky
  • Paprika nebo uzená paprika na posypání (nepovinné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Očistěte houby portobello a odstraňte stopky. Položte je na plech vyložený pergamenovým papírem žábrami nahoru. Vrchní části pokapejte olivovým olejem a rukama potřete spodní části. Posypte je asi ½ lžičkou soli rozdělenou mezi kloboučky žampionů. Plech vložte do trouby a pečte 15 minut do změknutí. Po upečení slijte z kloboučků přebytečnou tekutinu.
  3. Mezitím rozmrazte špenát. Pomocí cedníku z něj vymačkejte co nejvíce vlhkosti. Šalotku nakrájejte nadrobno. Zelenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Artyčoky nakrájejte nahrubo. Ve středně velké míse smíchejte špenát, šalotku, jarní cibulku a artyčoky s řeckým jogurtem, majonézou, parmazánem, sušeným koprem, česnekovým práškem, solí a několika zrnky černého pepře.
  4. Ztlumte troubu na 210 °C. Do upečených kloboučků žampionů rozetřete náplň (může jí trochu zbýt). Na každý klobouček nasypte ještě trochu parmazánu a posypte strouhankou. V případě potřeby posypeme trochou papriky nebo uzené papriky pro barvu.
  5. Pečte 10 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Ihned podávejte.
Plněné žampiony jsou vděčné jídlo, kde zužitkujete zbytky různých sýrů nebo masa z lednice.

Recept se žampiony – vepřové na žampionech

Vepřové maso je výborné, přitom relativně levné. Budete-li toužit po něčem chuťově bohatém, připravte si plátky vepřového masa se žampionovou omáčkou podle našeho receptu. Ideální přílohou je dušená rýže nebo šťouchané brambory.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa (kýta)
  • 120 g cibule
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 60 g oleje
  • celý kmín (nebo drcený)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme taktéž na plátky. Vepřoví maso nakrájíme na kostky
  2. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a prudce orestujeme.
  3. Jakmile se maso zatáhne, osolíme, přidáme nakrájené plátky cibule a společně ještě chvíli restujeme.
  4. Okořeníme kmínem a pepřem a podlijeme trochou vody, aby se maso na pánvi nepřipalovalo.
  5. Dusíme a podle potřeby doléváme vodu.
  6. Jakmile je maso skoro měkké, vhodíme žampiony, společně promícháme a ještě chvíli dusíme.
  7. Pokud se zdá, že je omáčka málo hustá, můžeme zahustit troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a necháme chvíli provařit.
  8. Podáváme s rýží.

Maso na žampionech

Recept na vynikající vepřové maso s žampiony a krémovou omáčkou vhodný jako nedělní oběd.

Ingredience

  • 2 ks cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 30 dkg žampionů
  • 1 kg vepřová krkovice
  • 3 stroužky česnek
  • sůl
  • 5 kapek citronu
  • mletý černý pepř
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • voda
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.
  2. V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou.
  3. Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání. Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé.
  4. Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky. Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit.
  5. Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme. Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit.
Maso na houbách je letní a podzimní klasika, která nesmí chybět na jídelníčku každého houbaře.

Recept ze žampionů – krémové těstoviny

Připravte si tento krémový pokrm z těstovin s houbami ve dnech, kdy potřebujete velkou mísu pohody. Smetana, parmazán, bílé víno, citronová kůra a petrželová nať z ní dělají bohatou a aromatickou večeři.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 250 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku, jemně nastrouhaný
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 citron, pouze kůra
  • 200 g parmazánu (nebo vegetariánské alternativy), nastrouhaného, plus další na podávání
  • 300 g tagliatelle nebo linguini
  • ½ malého svazku petrželky, jemně nasekané

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Cibuli smažte na mírném ohni 10 minut nebo dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  2. Přidejte houby a vařte je 10 minut na mírném ohni. Přidejte česnek a vařte 2 minuty. Přidejte víno a přiveďte k varu, tekutinu zredukujte na polovinu.
  3. Přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán. Dochuťte solí a velkým množstvím černého pepře.
  4. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Ponechte si 100 ml vody z těstovin. Vhoďte těstoviny do pánve se smetanovou omáčkou a dostatečným množstvím vyhrazené vody, aby se uvolnily.
  5. Vmíchejte petrželku, rozdělte do misek a případně posypte dalším sýrem.

Recept ze žampionů – žampionové tacos

Tento recept na houbové tacos je rychlý a plný pikantní chuti s masitými portobello a krémovými smaženými fazolemi!

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 velké žampiony portobello, nakrájené na plátky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • ¼ lžičky semínek římského kmínu
  • po ½ čajové lžičce mletého římského kmínu a uzené papriky
  • ½ čajové lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • ½ lžíce limetkové šťávy (1/4 limetky)
  • 1 plechovka smažených fazolí
  • 1/4 střední červeného zelí
  • 1 zralé avokádo
  • K podávání: salsa pico de gallo, nadrobený sýr feta (nepovinné)
  • 8 tortill

Postup

  1. Vezměte žampiony a nakrájejte je na plátky. Česnek nasekejte najemno. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte houby a za občasného míchání je vařte 5 až 6 minut, dokud nezměknou. Snižte teplotu na střední a vmíchejte další 1 lžíci olivového oleje, česnek, semínka římského kmínu, drcený římský kmín, uzenou papriku, sůl a černý pepř. Vařte 1 až 2 minuty, dokud se nerozvoní, poté vypněte oheň a vmíchejte limetkovou šťávu.
  2. Fazole zahřejte v malém hrnci. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte několik špetek soli.
  3. Červené zelí nakrouhejte. Vložte ho do mísy a přidejte šťávu z jedné čtvrtky limetky a 2 špetky soli. Avokádo nakrájejte na kostičky, pokud ho používáte.
  4. Tortilly ohřejte a ožehněte tak, že je položíte na otevřený plynový plamen na střední teplotu na několik vteřin z každé strany a obrátíte kleštěmi, dokud nejsou lehce zčernalé a teplé.
  5. Sestavte tacos. Na tortilly naskládejte velkou lžíci smažených fazolí, malou hrst žampionů, salát, avokádo, pico de gallo a případně rozdrobený sýr.
Žampiony se skvěle hodí i k těstovinám, kde mohou jak doplnit, tak zcela nahradit maso.

Houby mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin. Jsou skvělým doplňkem každé zdravé stravy. Lze je použít do polévek, salátů, dušených pokrmů, smaženice a dalších jídel, která jsou chutná a zdravá.

Houby jsou známé tím, že poskytují řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti oxidaci v těle a chránit před poškozením buněk. Houby také působí protizánětlivě, čímž pomáhají snižovat riziko onemocnění souvisejících se záněty, jako je cukrovka, srdeční choroby a obezita.

Houby jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Konzumace hub může pomoci zvýšit pocit sytosti, snížit chuť na cukr a zlepšit pohyb střev.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang