Nejlepsi meringue

Vyzkoušejte sladkou symfonii lehkosti a křehkosti s nejlepším meringue, které se rozplývá na jazyku. Tento oblíbený dezert z vaječných bílků a cukru je dokonale nadýchaný, křupavý a připomíná obláček na talíři. Připravte se na dobrodružství plné zákusků, dortů a dalších lahodných sladkostí s nejlepším meringue, které nikoho nezklame.

V světě sladkostí existuje několik klasických ingrediencí, které se stávají základem pro nezapomenutelné dezerty. Jednou z nich je meringue – lehká, vzdušná pěna vyrobená z bílků a cukru. Meringue je základem pro mnoho slavných dezertů, jako jsou výborné piškoty, oblíbený citronový koláč nebo slavnostní věneček.

Aby bylo meringue dokonalé, je důležité dodržet několik klíčových postupů a triků. V tomto článku se podíváme na nejlepší způsoby, jak dosáhnout dokonalého meringue a využít ho k vytvoření sladkých výtvorů, které okouzlí každého milovníka sladkostí.

Začněme základy. Meringue se skládá pouze z dvou ingrediencí: vaječných bílků a cukru. Bílky by měly být čisté a bez stop žloutku, jinak se nemusí správně napnout. Je důležité pracovat s čistou a suchou mísou, aby se bílky dokonale vyšlehaly.

Při šlehání bílků přidáváme postupně cukr, což pomáhá vytvořit pevnou a stabilní strukturu meringue. Nejlepší výsledky dosáhneme použitím superfein (extra jemného) cukru, který se snadno rozpustí a zajišťuje hladkou konzistenci.

Dalším důležitým faktorem je pečení. Meringue se peče na nízké teplotě po delší dobu, aby se dosáhlo dokonalé křupavosti zvenku a zachovala se lehkost uvnitř. Sledování teploty a času pečení je klíčové, abychom se vyhnuli přílišnému zhnědnutí nebo přesušení. S nejlepším meringue v rukou je možnost kreativity nekonečná.

Nejlepsi meringue
Základem pro meringue je důkladně našlehaný krém.

Dezerty z bílků – co z bílků

Dezerty z bílků nabízejí nekonečné možnosti pro sladké dobrodružství. Tyto lehké a nadýchané pochoutky se vyrábějí z vaječných bílků, které při správné přípravě získávají křehkou a pěnovitou texturu. Dezerty z bílků jsou nejen lahodné, ale také skvělou volbou pro ty, kteří preferují lehčí a méně kalorické dezerty.

Od klasických meringues po šťavnaté kokosové makronky a jemné moučníky existuje široká škála dezertů, které využívají bílky jako hlavní ingredienci. S jejich jednoduchostí a možností kreativity mohou být dezerty z bílků nejen sladkou tečkou na závěr každého jídla, ale také výjimečným zážitkem pro chuťové buňky.

Pusťte se do přípravy těchto svěžích, nadýchaných a chutných sladkostí a objevte kouzlo dezertů z bílků.

Meringue recept

Znáte meringue? Jedná se o sladkou našlehanou hmotu z vaječných bílků a cukru, která se po zapečení stává lahodným dezertem. S naším receptem si meringue připravíte snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení 1 hodina 15 minut
  • Celkem: 1 hodina 45 minut

Ingredience na meringue recept

  • Vejce (4 ks)
  • Cukr krupice (115 g)
  • Cukr moučka (115 g)

Postup na meringue recept

  1. Předehřejte troubu na 110 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte vejce – nejprve ručně, poté elektrickým šlehačem na střední stupeň, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
  2. Přepněte na nejvyšší stupeň a přidejte po lžičkách krupicový cukr. Přidejte třetinu moučkového cukru, promíchejte lžící, a po třetinách opakujte. Za pomoci dvou lžic tvořte kupičky, které budete opatrně pokládat na pečicí papír.
  3. Vložte do trouby, pečte 1 a 1/2 až 1 a 3/4 hodiny, a po vyjmutí z trouby nechte vychladnout na mřížce.

Meringues – recept

Připravte se na oblak vzdušné sladkosti s naším receptem na křehké meringues. Tyto lehké a nadýchané dobroty jsou vyrobeny z jednoduchého spojení vaječných bílků a cukru.

S jejich křupavou vnější strukturou a jemnou, rozplývající se konzistencí uvnitř, jsou meringues dokonalým dezertem. Připravte si všechny ingredience a pusťte se do přípravy těchto lahodných a elegantních sladkostí.

Ingredience na meringues

  • 4 vaječné bílky
  • 200 g cukru
  • 1/2 lžičky citronové šťávy (volitelné)
  • špetka soli

Postup na meringues

  1. Předehřejte troubu na 100 °C a připravte si plech s pečícím papírem.
  2. Ve velké, suché a čisté míse vyšlehejte vaječné bílky s špetkou soli do pěny. Postupně přidejte cukr, asi po lžičkách, a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte pevný sníh. Přidání citronové šťávy pomůže stabilizovat sníh a přidá svěží chuť.
  3. Mějte na paměti, že je důležité dosáhnout pevného a stabilního sněhu, ve kterém se bílky neroztékají. Když zvednete metličku nebo šlehač, sníh by měl tvořit ostré špičky a zůstat na svém místě.
  4. Pomocí dvou lžiček nebo zdobícího sáčku s hladkou tryskou vytvářejte malé, kulaté porce meringue na plechu s pečícím papírem. Mezi jednotlivými porcemi ponechte dostatečný prostor, protože meringues se během pečení zvětší.
  5. Meringues pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 90 minut, nebo dokud nejsou suché a lehké na dotek. Důležité je, aby se bílky vysušily, aniž by zhnědly. Meringues mohou být mírně lehčí nebo zlatavě hnědé na povrchu.
  6. Po upečení meringues nechte vychladnout na plechu nebo vypněte troubu a nechte je v ní zcela vychladnout. Poté je opatrně odstraňte z pečícího papíru a uchovávejte v chladu.
Nejlepsi meringue
Meringue představuje také skvělou a chutnou ozdobu vašich dezertů.

Citronový koláč – recept

Tento citronový koláč s jemnou a lehkou vrstvou meringue je ideální sladkou pochoutkou pro každou příležitost. S kombinací kyselého citronového krému a sladké meringue je to dokonalá rovnováha chutí.

Ingredience na citronový koláč

  • 200 g sušených sušenek (například plnotučné máslové sušenky)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 žloutky
  • 400 ml sladkého kondenzovaného mléka
  • Šťáva z 3 citronů
  • Kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
  • 4 bílky
  • 200 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup na citronový koláč

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C. Rozemelte sušenky v mixéru nebo je důkladně rozdrtěte v uzavíratelné igelitové sáčku pomocí válečku na těsto, dokud nebudou jemně rozdrcené.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo do sušenek a dobře promíchejte, dokud nezískáte konzistenci vlhkého písku. Směs pak přeneste do dortové formy (průměr přibližně 22 cm) a pevně ji utlačte na dno formy, aby vznikla pevná vrstva.
  3. V další míse smíchejte žloutky, sladké kondenzované mléko, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
  4. Nalijte směs na sušenkový základ v dortové formě a rovnoměrně rozetřete. Dejte koláč péct do vyhřáté trouby po dobu 15-20 minut, nebo dokud směs ztuhne.
  5. Mezitím připravte meringue. Ve velké míse ušlehejte bílky s špetkou soli pomocí mixéru na středně vysoké rychlosti, dokud nezačnou tvořit pevné špičky.
  6. Postupně přidávejte cukr do bílků malými porcemi, zatímco stále šleháte. Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte lesklou a tuhou meringue. Přidejte vanilkový extrakt.
  7. Jakmile je koláč hotový, snižte teplotu trouby na 160 °C. Rovnoměrně rozložte meringue na vrchol koláče, vytvořte různé dekorativní tvary, pokud chcete.
  8. Vraťte koláč s meringue zpět do trouby a pečte ho dalších 15-20 minut nebo dokud meringue nezhnědne a vytvoří lehkou křupavou kůrku.
  9. Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte jej úplně vychladnout při pokojové teplotě.
  10. Když je koláč úplně vychladlý, můžete ho podávat. Nejlépe chutná, když je dobře vychlazený. Pokud si přejete, můžete citronový koláč ještě ozdobit několika plátky citronu nebo citronovými kůrkami.
Nejlepsi meringue
Meringue má v kuchyni spoustu možností využití.

Pusinky na dort – recept

Pusinky na dort jsou lehké, nadýchané a sladké maličkosti, které dodají vašemu dortu nejenom výšku, ale také dechberoucí vzhled. Tyto obláčkovité pusinky jsou snadno připravitelné a mohou se stát korunkou na každém slavnostním dezertu.

Ingredience na pusinky na dort

  • 4 velká vejce (vejte do místnosti teploty)
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • potravinářská barva dle vlastního výběru (nepovinné)

Postup na pusinky na dort

  1. Předehřejte troubu na 100 °C a připravte si dvě plechy vyložené pečicím papírem.
  2. Ve větší míse oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté, suché mísy.
  3. Přidejte špetku soli k bílkům a začněte šlehat elektrickým šlehačem na střední rychlosti, dokud nezačnou vytvářet pěnu.
  4. Postupně přidejte cukr do bílků, asi po lžičce, a nadále šlehejte na střední rychlosti. Přidávejte cukr pomalu, abyste dosáhli stabilní a lesklé pěny.
  5. Pokračujte ve šlehání bílků, dokud nedosáhnete pevných vrcholů a cukr je úplně rozpuštěný.
  6. Přidejte vanilkový extrakt a případně potravinářskou barvu dle vlastního výběru. Šlehejte krátce, jen aby se ingredience spojily.
  7. Připravenou směs pusinek převezměte do zdobícího sáčku s velkou ozdobnou špičkou nebo použijte jednoduše lžíci.
  8. Na připravené plechy vytvořte malé kopečky pusinek. Mějte na paměti, že se pusinky trochu rozploští během pečení, takže si mezi nimi nechte dostatečný prostor.
  9. Plechy s pusinkami vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 60-75 minut, nebo dokud pusinky nejsou suché a lehce se oddělují od pečicího papíru.
  10. Po upečení vypněte troubu a nechte pusinky vychladnout přímo v troubě. To jim pomůže udržet svou nadýchanou strukturu.
  11. Jakmile jsou pusinky úplně vychlazené, můžete je použít k ozdobení dortu. Nejprve si připravte dortový korpus a pokryjte ho krémem nebo polevou dle vašeho výběru.
  12. Pusinky opatrně přiložte ke stěnám dortu, a pokud chcete, můžete vytvořit i vrstvu pusinek na vrcholu dortu. Postupujte podle své fantazie a představivosti.
  13. Při aranžování pusinek na dortu můžete kombinovat různé barvy nebo vytvářet vzory a dekorace podle svého vkusu. Pusinky dodají dortu hravost a přitažlivost.
  14. Až budou pusinky na dortu umístěny dle vašich představ, je váš pusinkový dort připraven k podávání. Bude působit nádherně a jistě zaujme všechny hosty.
Nejlepsi meringue
Pusinky z meringue můžete ozvláštnit potravinovým barvivem.

Na závěr

V závěru tohoto článku jsme se seznámili s nejlepšími tipy a triky pro přípravu dokonalých meringue, oblíbeného dezertu, který je známý svou nadýchanou texturou a sladkou chutí. Naučili jsme se správně oddělit bílky od žloutků, jak dosáhnout pevných vrcholů během šlehání a jak dodat meringue tu správnou křupavost.

Klíčovým faktorem při přípravě meringue je správná teplota a pečlivost při měření ingrediencí. Použití čistých nádob, bez tuku a vlhkosti, je také důležité pro dosažení nejlepších výsledků.

Ať už si přejete vytvořit křehké meringue na dort, lahodnou pavlovu nebo elegantní vločky do šlehačky, správná technika a péče o detaily jsou klíčové pro úspěch.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang