Pokud jste se někdy zakousli do opravdu povedené pizzy, možná vás napadlo, že připravit opravdu dobré těsto na pizzu je umění. Ve skutečnosti to s pomocí našeho receptu hravě zvládnete sami. Snadno a z pouhých šesti ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 2 hodiny 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
- Horká voda (1 1/3 hrnku)
- Práškové droždí (7 g)
- Cukr krystal (1 lžička)
- Olivový olej (2 lžíce)
- Sůl (3/4 lžičky)
- Hladká mouka (3 1/2 hrnku)
Postup
Smíchejte ve větší míse horkou vodu, droždí a cukr, zakryté nechte stát na teplém místě 5 minut. Přidejte olivový olej, sůl a mouku, a důkladně zpracovávejte několik minut. Těsto vyklopte na čistý, lehce pomoučený povrch, a pomoučenýma rukama důkladně zpracovávejte 3 – 4 minuty. Velkou mísu lehce vymažte olejem, umístěte do ní těsto a zlehka jej obalte v oleji. Přikryjte potravinovou folií, alobalem nebo kuchyňskou utěrkou.
Předehřejte troubu na 150 °C. Po 30 minutách vyjměte těsto na pizzu. Nyní vypněte troubu, vložte do ní těsto a ponechte dvířka pootevřená. Po 30 minutách dvířka zavřete, a jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyjměte jej.
Opět předehřejte troubu, tentokrát ale na 250 °C. Těsto rozdělte na dvě poloviny, vypracujte do požadovaného tvaru. Pro extra křupavost můžete okraje těsta zlehka poprášit kukuřičným škrobem. Naposledy nechte těsto pár minut odpočinout – ideálně překryté potravinovou fólií.
Nakonec pizzu ozdobte podle chuti a pečte 12 – 15 minut.