Už vás nebaví ke špagetám připravovat pravou boloňskou omáčku nebo masovou omáčku na špagety? Co vyzkoušet pravou italskou houbovou omáčku na těstoviny, jejíž příprava není náročná a vnese těstovinám neodolatelnou chuť?
Vůně lilku, rajčat a bazalky v tomto pokrmu je naprosto božská. Zde se dozvíte, jak připravit melanzane a funghetto – skvělou přílohu nebo omáčku k těstovinám!
TIP: Kromě tradičních špaget můžete vyzkoušet recepty na špagety s kuřecím masem, vegetariánské boloňské špagety nebo veganské cuketové špagety či domácí bramborové gnocchi.
Italská omáčka na těstoviny
Pravá italská omáčka na špagety melanzane a funghetto je klasický recept na lilkovou přílohu z jihu. Recept, který v angličtině znamená „houbovité lilky“, získal svůj název podle vzhledu lilku (a rajčat) po nakrájení, obalení a usmažení – vzhled připomíná spíše houby než lilek.
Recept na Melanzane a funghetto
V tomto tradičním receptu se lilek smaží a dochucuje rajčaty, aby vznikla mimořádná příloha, která chutná skvěle v každém ročním období. Výborně chutná také podávaný vedle sýrového prkénka s uzeninami nebo jednoduše ohřátý s chlebem. Jak se připravuje? Níže uvádíme všechny podrobnosti.
Ingredience na Melanzane a funghetto
- 1 kg lilku
- 500 g cherry rajčat
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl
- bazalka podle chuti
Postup na Melanzane a funghetto
- Lilek omyjte, odstraňte stopku a nakrájejte na kostičky. Pokud máte čas, kostky lilku osolte a nechte je asi hodinu ležet na utěrce, aby pustily trochu hořké šťávy a lépe se smažily.
- V hrnci rozehřejte velké množství extra panenského olivového oleje, opečte na něm stroužek česneku a dejte stranou. Kostky lilku osmažte a poté je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř s papírovými utěrkami, aby se odstranil přebytečný olej.
- Oloupejte rajčata a rozkrojte je na poloviny. Přeneste je na stejnou pánev, na které jste smažili lilek, a podle potřeby odstraňte přebytečný olej. (Rajčata se nemusí smažit – přeměníte je na omáčku.)
- Osolte je a přidejte lístky bazalky. Jakmile rajčata změknou, přidejte lilek a opatrně promíchejte.
Těstoviny s houbovou omáčkou – recept
Tato hříbková omáčka s těstovinami mluví sama za sebe. Spletenec těstovin zalitý krémovou parmezánovou omáčkou s máslem a houbami je jednoduchý, rychlý a naprosto luxusní.
Ingredience na těstoviny s houbovou omáčkou
- 160 g těstovin fettuccine nebo linguine
- 2 lžíce (30 g) nesoleného másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů nakrájených na plátky o tloušťce 1/3 cm (bílé, cremini/švýcarské hnědé)
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 šálku bílého vína, suchého (nebo růžového, nahradit větším množstvím vývaru)
- 1/2 šálku kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
- 3/4 šálku smetany, husté nebo zahuštěné
- 1/3 šálku parmezánu, jemně nastrouhaného
- 1/2 lžičky soli a pepře, každá z nich
- k podávání: dodatečný parmezán, nasekaná petrželka
Postup na těstoviny s houbovou omáčkou
- Těstoviny vařte v osolené vodě o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu (začněte vařit v polovině vaření hub). Těsně před sceděním vylijte 1 šálek vody z vaření a slijte.
- Rozpusťte máslo a rozehřejte olej ve velké pánvi na vysokém ohni.
- Přidejte houby a za pravidelného míchání je opečte. Když se začnou potit, přidejte špetku soli a pepře.
- Když pěkně zezlátnou (asi 4-5 minut), přidejte česnek a vařte, dokud česnek nezezlátne a houby nezezlátnou.
- Odstupte a přidejte víno (bude se vařit), míchejte a seškrabujte dno pánve. Prudce vařte, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí vinný zápach.
- Přidejte vývar, smetanu, parmezán, sůl a pepř. Míchejte, aby se parmezán rozpustil, a za pravidelného míchání vařte 2 minuty.
- Přendejte těstoviny do omáčky a 1 až 2 minuty je promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje těstoviny. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku vyhrazené vody na vaření těstovin.
- Ozdobte petrželkou a ihned podávejte s extra parmezánem.
TIP: V lednici vydrží houbová omáčka asi 3 dny, pak se ohřívá v mikrovlnné troubě.
Nejlepší houbová omáčka – recept
Tato jednoduchá krémová houbová omáčka je bohatá a plná chuti a skvěle se hodí ke steakům, kuřecímu masu nebo k horkým těstovinám.
Ingredience na nejlepší houbovou omáčku
- 2 lžíce sušených hříbků
- 1 lžička másla
- 2 šalotky nakrájené nadrobno
- 200 g hřibů kaštanových, nakrájených na plátky
- 200 g crème fraîche
Postup na nejlepší houbovou omáčku
- Sušené hříbky zalijte 100 ml vroucí vody a nechte 5 minut stát.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku a jemně ji osmahněte, dokud nebude měkká a průsvitná.
- Přidejte hřiby a vařte dalších 5 minut.
- Když jsou uvařené, přilijte 1 lžíci nálevu z hříbků a zbytek vyhoďte. Nakrájejte hříbky a přidejte je do pánve.
- Přilijte crème fraîche, přiveďte k varu a dochuťte.
Smetanová houbová omáčka – recept
Tato omáčka se snadno připravuje a je hotová za 20 minut! Lžící ji můžete přelít přes vepřové nebo kuřecí maso, nebo s ní dokonce zalít těstoviny a připravit si lahodné jídlo.
Ingredience na smetanovou houbovou omáčku
- ½ malé cibule nakrájené na kostičky
- 1 lžíce másla
- 350 g hnědých nebo bílých žampionů/hřibů, nakrájených na plátky
- sůl a mletý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku rozetřeného najemno
- 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- ½ šálku bílého vína
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ⅔ šálku tučné smetany
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce čerstvé petrželky
Postup na smetanovou houbovou omáčku
- Cibuli osmahněte na másle do změknutí, asi 3-5 minut.
- Přidejte houby, sůl a pepř. Vařte, dokud houby nepustí šťávu. Přidejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte víno, abyste odmastili a uvolnili všechny kousky z pánve, a vařte několik minut, dokud se víno téměř neodpaří.
- Přidejte kuřecí vývar a smetanu. Vařte 5 minut nebo do zredukování na polovinu.
- Pro další zahuštění omáčky smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody (nebo vývaru) a dobře promíchejte. Směs kukuřičného škrobu přidávejte po troškách do vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence. Možná nebudete potřebovat všechnu směs kukuřičného škrobu.
- Nechte 1 minutu povařit.
- Dochuťte petrželkou, solí a pepřem podle chuti.
Houbová omáčka – těstoviny s česnekem – recept
Nejlepší recept na houbové těstoviny bez smetany. Bohaté a sametové se spoustou hub, česneku, šalotky, trochou parmazánu a lehčí hedvábně hladkou omáčkou.
Ingredience na houbovou omáčku – těstoviny s česnekem
- 230 g suchých těstovin
- sůl
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 šalotky, mleté
- 5 stroužků česneku, mletého
- 230 g Baby Bella žampionů, nakrájených na plátky
- 230 g bílých žampionů, nakrájených na plátky
- 230 g žampionů portabella, nakrájených nahrubo
- černý pepř
- 1 lžička rozmarýnu
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- ¼ šálku vína merlot
- ½ šálku strouhaného parmezánu
- ½ šálku petrželky
- ⅓ šálku nasekaných vlašských ořechů
- směs červených chilli vloček, podle chuti volitelně
Postup na houbovou omáčku – těstoviny s česnekem
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Ponechte si 1 šálek vody z vaření těstovin a poté těstoviny slijte.
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej a máslo, přidejte šalotku a česnek a za pravidelného míchání vařte 2 až 3 minuty (regulujte teplotu, aby se česnek nepřipálil).
- Přidejte všechny houby, několik minut je na pánvi prohazujte a přidejte další kapku extra panenského olivového oleje. Dochuťte pořádnou špetkou soli, černého pepře a rozmarýnu.
- Houby vařte asi 7 až 10 minut za občasného promíchání, dokud nezmění barvu a nepustí šťávu.
- Přidejte rajčatový protlak, víno a asi ½ až ¾ šálku vody z vaření těstovin. Vařte na mírném ohni asi 4 až 5 minut (vznikne tak houbová omáčka na těstoviny).
- Přidejte uvařené těstoviny do houbové omáčky. Promíchejte, aby se spojily. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin.
- Vmíchejte parmezán a nakonec posypte petrželkou, vlašskými ořechy a vločkami červené papriky.
Krémová toskánská houbová omáčka se sušenými rajčaty a špenátem – recept
Tato houbová smetanová omáčka se sušenými rajčaty a špenátem je bohatý recept inspirovaný toskánskou kuchyní, který se skvěle hodí na kuřecí, hovězí a vepřové maso nebo na rýži a těstoviny. Po tomto jídle si dopřejte další recept insporovaný italksou kuchyní a to pravé italské tiramisu.
Ingredience na houbovou omáčku se sušenými rajčaty a špenátem
- 2 lžíce soleného másla
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 230 g očištěných žampionů/hříbků
- ⅓ šálku bílého vína nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek husté smetany
- 2 šálky listů baby špenátu zbavených stonků a omytých
- ⅓ šálku čerstvého strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- ozdoba: 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Postup na houbovou omáčku se sušenými rajčaty a špenátem
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni. Rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud cibule nezprůhlední, přidejte česnek a minutu restujte.
- Přidejte sušená rajčata a 2 minuty povařte. Přidejte houby a vařte 5 minut.
- Přilijte bílé víno nebo vývar a zredukujte množství na polovinu, přičemž nezapomeňte seškrábat všechny kousky ze dna pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte smetanu (nebo půl na půl) a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu.
- Přidejte špenátové listy, vařte, dokud nezačnou v omáčce vadnout, pak přidejte parmezán a důkladně promíchejte.
- Nechte omáčku minutu povařit, dokud se sýr v omáčce nerozpustí.
- Dochuťte solí a pepřem. Ozdobte petrželkou a podávejte.
TIP: Smetanovou houbovou omáčku podávejte s rýží, těstovinami, nudlemi nebo zeleninou a masem.