Tento čokoládový krém z másla je delikatesní a jeho chuť potěší každý mlsný jazýček. Krém je tak akorát sladký a hodí se do dortů i na čokoládové cupcakes.
Pokud hledáte lahodný a dekadentní krém na dorty a cupcaky, hledejte čokoládový máslový krém. Kombinuje dvě klasické ingredience, máslo a čokoládu, a vytváří tak krémovou, hedvábnou polevu, která je ideální pro různé pochoutky z listového těsta recepty sladké.
Recept na čokoládový máslový krém
Tento spolehlivý recept snadno připravíte a je neuvěřitelně univerzální, ať už ho použijete na polevu dortu nebo na ozdobu sušenek či muffinů.
Ingredience na čokoládový máslový krém
- 1 šálek změklého másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 1/2 šálku neslazeného kakaa
- 3 až 4 lžíce husté smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Postup na čokoládový máslový krém
- Ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání šlehejte máslo při vysokých otáčkách asi 3 minuty, nebo dokud nedosáhne krémové konzistence a nezesvětlá.
- Přidejte moučkový cukr, kakao, 3 lžíce husté smetany, 2 lžičky vanilkového extraktu a 1/4 lžičky soli.
- Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se cukr nespojí s máslem.
- Poté zvyšte rychlost na střední/vysokou a šlehejte 3 minuty, přičemž několikrát seškrábněte krém ze stěn mísy, aby se vše dobře promíchalo.
- V případě potřeby přidejte další lžíci smetany, abyste krém zředili.
Nejlepší čokoládový krém do dortu – recept
Tento jednoduchý recept na čokoládový krém je ten nejlepší na jakýkoli dort, ale zejména se hodí na narozeninové dorty. Je jednoduchý na přípravu, máslový, sladký a tak krémový.
Ingredience na nejlepší čokoládový krém do dortu
- 1 hrnek změklého másla
- 1/2 hrnku prosátého kakaového prášku
- 5 hrnků moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 3-4 lžíce mléka
Postup na nejlepší čokoládový krém do dortu
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a kakao dohladka. Vmíchejte vanilku a moučkový cukr. Pomalu přilévejte mléko, dokud poleva nedosáhne požadované konzistence.
- Strany oškrábejte a znovu šlehejte, dokud nebude lehká, nadýchaná a hladká, asi 1-2 minuty.
- Poleva stačí na jeden kulatý vrstvený dort nebo 24 cupcakes.
Jednoduchý čokoládový krém – recept
Léty prověřený recept na čokoládový krém, kterým lze plnit i zdobit dorty. Tento je navíc opravdu čokoládový, jelikož je v něm celá tabulka čokolády a ne pouze kakao.
Ingredience na jednoduchý čokoládový krém
- 2 sáčky čokoládového pudinku
- 500 ml mléka
- 250 g másla, změklého
- 100 g hořké čokolády
- 3 vrchovaté lžíce holandského kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na jednoduchý čokoládový krém
- Rozmíchejte pudink v mléce s vanilkou a poté uvařte dle instrukcí na sáčcích. Posypte vršek hotového pudinku trochou cukru, aby se nevytvořil škraloup a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Nad parou rozpusťte čokoládu a za občasného míchání ji nechte zchladnout na vlažnou.
- V míse vyšlehejte máslo do pěny, po lžících přidávejte pudink, poté kakao a nakonec vychladlou čokoládu.
- Krém opravdu dobře vyšlehejte, aby byl nadýchaný a dobře se s ním i zdobilo.
Rychlý čokoládový máslový krém – recept
Čokoládový máslový krém je překvapivě všestranný a lze jej použít pro běžné i slavnostní příležitosti. Přidejte několik posypů pro barevný a slavnostní vzhled, nebo jej rozetřete na bohatý tmavý čokoládový dort a ozdobte ho čokoládovými hoblinkami.
Ingredience na rychlý čokoládový máslový krém
- 15 dkg hořké čokolády
- 25 dkg másla
- 20 dkg moučkového cukru
Postup na rychlý čokoládový máslový krém
- Začneme tím, že si máslo vyšleháme s moučkovým cukrem.
- Tmavou čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a poté ji promícháme s připraveným máslovým krémem.
- Máme hotovo, tak jednoduché to je a můžeme zdobit dort. Skvěle se hodí i do ovocného dezertu do skleničky.
Jednoduchý máslový krém na dort – recept
Máslový krém je sladká a nadýchaná poleva, která se připravuje z másla a cukru. Dalšími běžnými přísadami jsou mléko (pro vytvoření dokonalé struktury) a vanilka (pro jednoduchou a příjemnou chuť).
Ačkoli je vanilka nejoblíbenější příchutí máslového krému, běžně se objevují i varianty s čokoládovou nebo ovocnou příchutí. Pro estetické účely se přidává také potravinářské barvivo.
Ingredience na jednoduchý máslový krém na dort
- ½ hrnku másla o pokojové teplotě
- 2 hrnky moučkového cukru, prosátého
- 1 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
- volitelně 3 kapky potravinářského barviva nebo podle potřeby
Postup na jednoduchý máslový krém na dort
- Máslo utřete v míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem do hladké a nadýchané pěny.
- Postupně zašlehejte moučkový cukr, dokud se zcela nevmísí.
- Vmíchejte vanilkový extrakt. Přidejte mléko a šlehejte další 3 až 4 minuty.
- Přidejte potravinářské barvivo, pokud jej používáte, a šlehejte třicet sekund do hladka nebo do dosažení požadované barvy.
- Máslový krém použijte ihned nebo jej uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až tři dny.
Krémy do dortů – náplň do dortu – recepty
Kromě klasického máslového krému existuje mnoho dalších, které můžete použít jako náplň a na ozdobení dortu. Níže vám přinášíme tipy na pudinkový krém, krém z mascarpone a tvarohu, krém ze salka, nebo krém z mascarpone a šlehačky.
Za vyzkoušení rozhodně stojí i ne úplně tradiční krém z arašídového másla nebo smetanový krém.
Máslový krém s pudinkem – pudinkový krém na dort – recept
Pudinkový máslový krém je skvělý v dortech, velmi dobře se s ním zdobí malé dortíčky cupcakes, ale využijete jej i do piškotové rolády nebo při plnění cukroví. Hodí se také na různé buchty.
Pokud jej připravíte z vanilkového nebo smetanového pudinku, dá se skvěle dochutit; třeba ořechy, kokosem, datlovým sirupem nebo mletou kávou. Případně si ochucení krému zvolte už při výběru pudinkového prášku. Je libo banánový, malinový, nebo snad čokoládový?
Ingredience na máslový krém s pudinkem
- 1 sáček pudinku
- 250 ml mléka (nebo 2 sáčky na 500 ml mléka)
- moučkový cukr podle chuti
- 200-250 g másla pokojové teploty
Postup na pudinkový krém na dort
- Ve vlažném mléce rozmícháme pudinkový prášek, nalijeme do kastrůlku a za stálého míchání (metličkou) přivedeme k varu. Nesladíme, cukr v pudinku má tendenci se připalovat.
- Také obvyklé lití rozmíchaného prášku do zbytku vroucího mléka se nemusí podařit, mohly by se vytvořit nežádoucí „žmolky“.
- Povaříme necelou minutu, sejmeme z ohně a povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořit škraloup.
- Necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Příliš teplý pudink by máslo rozpustil, studený pudink máslo srazí.
- Máslo v pokojové teplotě vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a po lžících zašleháváme uvařený pudink. Pro větší trvanlivost po kapkách zašleháme lžíci rumu (pokud krém nechystáme pro děti).
- Profesionální cukráři částečně zchladlý pudink vloží do robota se šlehací metlou a po kouskách přidávají změklé máslo, pak ochutí. Velmi důležitý je stálý pohyb šlehací metly.
- Tím je krém připravený k použití. Pudinkový krém nemrazíme, protože pudink po rozmrazení beznadějně zřídne.
- V chladničce jej můžeme uchovat do druhého dne a použít, až dojde pokojové teploty. Pudinkový krém je potřeba do 3 dnů zkonzumovat.
Krém z mascarpone a šlehačky – recept
K výrobě tohoto krému z mascarpone a šlehačky potřebujete pouze 3 ingredience a elektrický mixér a už se bez nej neobejdete při plnění dortů nebo jednoduše k čerstvému ovoci jako dezert do skleničky.
Toto množství stačí na ozdobení 10-12 cupcakes. Zdvojnásobte množství na naplnění a ozdobení dortu o průměru cca 15 cm.
Ingredience na krém z mascarpone a šlehačky
- 250 ml smetany ke šlehání – studené
- 125 g sýru Mascarpone – studený
- 65 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
Postup na krém z mascarpone a šlehačky
- Do mísy stojanového mixéru opatřeného šlehacím nástavcem vložte všechny ingredience: smetanu, studený sýr mascarpone, prosátý moučkový cukr a vanilku.
- Šlehejte při vysokých otáčkách asi 5 minut, dokud nezískáte hustý, pevný krém.
- Dávejte pozor, abyste šlehačku nepřešlehali, jinak bude zrnitá. Pokud se tak stane, přidávejte velmi studenou smetanu po malém množství a nechte přitom mixér běžet, aby se poleva vyhladila.
- Polevu ihned použijte do moučníků.
Krém ze salka – recept
Potřebujete rychle připravit krém na dort nebo cukroví? Připravte si salko krém z nevařeného salka. V následujícím receptu vám poradíme, jak na to.
Recept na salko krém je nejen velice rychlý ale také výborný. Díky salku je krém tak akorát sladký, není již třeba ho přislazovat.
Ingredience na krém ze salka
- 1 plechovka Salka
- 2 másla
Postup na krém ze salka
- Nejdříve si necháme při pokojové teplotě změknout dvě másla. Poté je ručním šlehačem vyšleháme.
- Následně do máslového základu postupně po částech zašleháváme Salko.
Salko karamelový krém – recept
Tento krém je klasický karamelový ze salka, který využijete nejen na ozdobení a naplnění dortu, ale také do vánočního cukroví, karamelové řezy nebo třeba domácí medovník.
Vaření salka je poněkud časově náročné, tak doporučujeme ušlehat máslo v tu dobu co bude salko chladnout. Krém stačí na na velký piškotový korpus.
Ingredience na salko karamelový krém
- 1 konzerva Salka
- 200 g změklého másla
Postup na salko karamelový krém
- Zavřenou konzervu salka vložíme do mírně vroucí vody na 2 hodiny.
- Necháme ji vychladnout a až poté jí otevřeme.
- Máslo ušleháme do pěny a po částech přidaváme karamelové salko.
- Krémem pomažeme hotový přepůlený piškotový korpus.
Krém z mascarpone a tvarohu – recept
Tento vanilkový krém je lahodný a vystačí na pomazání i čtyřvrstvého dortu o průměru cca 20 cm.
Ingredience na krém z mascarpone a tvarohu
- 500 g mascarpone
- 500 g tučného tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- vanilka dle chuti
Postup na krém z mascarpone a tvarohu
- Do mísy dáme tvaroh a smetanu, vyšleháme téměř do tuha.
- Přidáme mascarpone, cukr a vanilku. Prošleháme, ale ne intenzivně a ne příliš dlouho.
- Pomažeme korpus a necháme pár hodin v lednici, nejlépe přes noc, aby se chutě spojily a těsto nasáklo vláčnost krému.
Ať už jej použijete jakkoli, sametovou strukturu a bohatou chuť, kterou čokoládový máslový krém moučníkům přináší, si zamilujete. Je to dokonalá rovnováha hedvábně hladkého másla a sladké kakaové chuti, díky čemuž je nezbytností pro každého milovníka dortů. Až budete příště hledat dokonalý doplněk pro své moučníky, určitě vyzkoušejte tento krém.