Po opečení nebo restování masa na pánvi vznikne tzv. výpek, což je šťáva z výpeku smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou teplou omáčku k masu vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.
Teplé omáčky k masu jsou základem mnoha kultur po celém světě. Používají se k dochucení a dodání textury různým pokrmům. Ať už si chcete okořenit steak, nebo si připravit chutnou omáčku k večeři na všední den, určitě si nějakou omáčku vyberete.
Shrnutí článku
Recepty na rychlé omáčky – ať už se jedná o omáčku z výpeku, nebo složitější recepturu, častou ingrediencí je jíška nebo solamyl.
Nejlepší omáčky k masu – mezi ty nejlepší omáčky k masu paří například pepřová nebo tzv. demi-glace, které se hodí zejména k hovězímu masu.
Tipy jak udělat jednoduchou omáčku z výpeku – důležitým krokem pro přípravu omáčky z výpeku je jeho dostatečné převaření, případně přidáním másla nebo zakysané smětany.
Omáčka z výpeku je kombinací šťávy z pánve, bylinek a koření, které se zahušťují jíškou. Často se používají na steaky, pečeně a další pokrmy.
Podle receptů níže se naučíte, jak se připraví rychlá omáčka k masu z výpeku, šťáva k receptům z vepřové kýty, omáčka ke krůtímu masu (nebo kuřecímu) nebo jednoduchá omáčka ke steaku.
SOS omáčka ke kuřecímu masu – recept
Ptáte se, jak udělat šťávu k masu? Rychlé jednoduché řešení, když vám zbyde maso a potřebujete k němu omáčku. Šťáva z výpeku k masu bude hotová rychle a vy zbylé maso dobře využijete k dalšímu jídlu.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce solamylu
- 1 cibule
- 2 dcl vody
- šťáva z výpeku
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- vegeta
- grilovací koření
- mletý černý pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nasekejte opravdu najemno.
- Na pánvi si rozehřejte máslo a cibuli na něm pomalu restujte dozlatova.
- Zalijte vodou, přidejte šťávu z výpeku, lžíci tmavé sójové omáčky a nechte provařit.
- Ve troše vody si rozmíchejte solamyl a základ omáčky zahustěte. Můžeme zahustit také moukou nebo hotovou jíškou. Podle potřeby nakonec rozřeďte.
- Omáčku můžeme dochutit pepřem, grilovacím kořením nebo vegetou.
- Dá se použít také jako omáčka ke krůtímu masu.
Rychlá omáčka z vepřového masa – recept
Máte doma kousek vepřového masa navíc? Málokdo toto jídlo zařadí mezi svá nejoblíbenější, přesto je velmi chutné a hlavně rychlé na přípravu.
Ingredience
- 400 g vepřového masa nakrájeného na kostky
- sůl
- 3 střední cibule
- grilovací koření (nebo jiná oblíbená směs koření)
- olej
- domácí jíška
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na oleji. Přidejte osolené a okořeněné vepřové kostky a za stálého míchání restujte, až se maso zatáhne.
- Poté zalijte vařící vodou. Hrnec zakryjte poklicí a nechte dusit téměř doměkka. V případě potřeby můžete trochu vody dolít.
- Na závěr zahustěte jíškou, dle potřeby dosolte či dochuťte a ještě nechte pozvolna 20-25 minut provařit.
- Podávejte s rýží nebo těstovinami.
Jednoduchá omáčka ke steaku
Když jde o steak, dobrá omáčka může mít velký význam. Jednoduchá, chuťově výrazná omáčka může steak povýšit na zcela novou úroveň. Naštěstí existuje spousta jednoduchých omáček, které si můžete připravit doma a které steak povýší na vyšší úroveň. Jakýkoliv steak dotáhne k dokonalosti právě omáčka.
Jaké jsou nejznámější steakové omáčky?
- argentinská omáčka Chimichurri – jednoduchá omáčka ke steaku, která se připravuje z čerstvých bylinek, česneku, olivového oleje a bílého vinného octa. Steaku dodá pikantní bylinkovou chuť. Chimichurri se snadno připravuje a lze ji podávat jak studenou, tak teplou
- demi-glace – je základem pro silné omáčky k hovězímu masu, jde o koncentrovaný zredukovaný vývar, který je velmi hustý. Můžete ho připravit předem, skladovat v mrazáku nebo lednici a sáhnout po něm, kdykoli je potřeba. Příprava je sice zdlouhavější, výsledek na druhou stranu rozhodně stojí za to
- pepřová omáčka – pepř a steaky jdou zkrátka k sobě. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá. Steak s pepřovou omáčkou je klasika, kterou nemůže žádný opravdový milovník masa vynechat
Omáčka z kuřecího masa pro děti
Kuřecí omáčka je snadno připravitelný pokrm, který lze připravit jen z několika málo ingrediencí. Omáčka z kuřecího masa pro děti je skvělý způsob, jak jídla dochutit. Lze ji použít jako přílohu k bramborové kaši, těstovinám nebo rýži.
Omáčky k vepřovému masu
Vepřové maso je chutné a hodí se k různým omáčkám. Vepřové maso a omáčky jsou dokonalou kombinací, od sladkých a pikantních až po pikantní a kořeněné. Ať už hledáte něco, co byste podávali k pečené vepřové panence nebo k vepřové kotletě, s omáčkami zazáří každý pokrm z vepřového masa.
Nejjednodušší omáčka k masu je ta z výpeku. Z pánve, ve které se opékalo maso, slijte téměř všechen zbylý tuk. Přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku. Minutu až dvě na středně silném žáru míchejte a opékejte, aby změkla a lehce zhnědla.
Opečenou cibuli zalijte vínem a opět promíchejte, aby se ode dna odlepilo co nejvíce přípečků. Nechte téměř všechno víno odpařit, až bude pánev působit suchým dojmem. Obsah pánve zalijte vývarem a nechte 3 až 5 minut pobublávat, odpařovat se a houstnout, objem by se měl svařit na polovinu.
Ke konci vaření můžete do pánve přilít šťávu, která se mezitím uvolnila z čekajícího masa. Odstavte a dochuťte solí, případně pepřem. Přidejte máslo a metličkou míchejte, dokud se nerozpustí – tím pomůžete omáčce trochu zhoustnout a propůjčíte jí sametovou hebkost – ovšem omáčku už nenechte přejít varem. Přeceďte a podávejte.
Při přípravě omáčky k vepřovému masu vám může také dopomoci kupovaná šťáva k vepřovému masu v kostce, je to pomocník při přípravě masa, který dodá omáčkám nebo hotovému jídlu výraznou chuť.
Tipy jak udělat jednoduché omáčky (nejen) z výpeku
Příprava lahodné omáčky k oblíbenému kusu masa je skvělým způsobem, jak jídlu dodat chuť a vlhkost. Zde je několik tipů pro přípravu dokonalé jednoduché omáčky k masu.
- Zvolte správnou omáčku pro svůj kus masa: Různé druhy masa vyžadují různé druhy omáček. Například jemným kouskům ryb může prospět lehká a krémová omáčka, zatímco steak může potřebovat odvážnější omáčku s těžší strukturou.
- Zvažte typ masa, které připravujete, a vyberte omáčku, která ho nejlépe doplní.
- Zvolte správné ingredience: Klíčem k chutné omáčce je použití kvalitních surovin. V závislosti na typu omáčky, kterou připravujete, můžete potřebovat vybrat máslo, oleje, bylinky, koření a další chuťově výrazné přísady.
- Pro dosažení nejlepších výsledků dbejte na to, abyste používali čerstvé suroviny.
- Připravte omáčku: Jakmile jste vybrali správné ingredience, je čas připravit omáčku. Většinu omáček lze připravit na sporáku, některé naopak vyžadují pečení nebo vaření. Nezapomeňte pečlivě dodržovat pokyny, aby omáčka dopadla dokonale.
- Ochutnejte a upravte: Jakmile je omáčka hotová, ochutnejte ji a případně upravte chuť. Potřebuje omáčka více kyselosti? Více bylinek nebo koření? Špetku soli nebo cukru? Ochutnejte omáčku a proveďte všechny úpravy, které podle vás zvýrazní její chuť.
- Podávejte s masem: Nakonec omáčku podávejte k masovému pokrmu. Nezapomeňte lžící přelít část omáčky přes maso, abyste mu dodali chuť a vlhkost.
Instrukce jak udělat rychlou omáčku z výpeku
Omáčka z výpeku je jednoduchý a zároveň chutný způsob, jak nabídnout chutnou omáčku k vašim oblíbeným jídlům. Je to vlastně nejjednodušší omáčka k masu, kterou můžete připravit.
Nejdříve si vezměte výpek z vašeho oblíbeného masa. Dejte ho do hrnce a začněte jej pomalu převařovat. Poté do výpeku přidejte vodu a přiveďte jej k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte sůl a další koření podle chuti.
Nyní přidejte lžíci mouky a přimíchejte ji do omáčky, dokud se úplně nerozpustí. Za stálého míchání přiveďte omáčku znovu k varu. Poté přidejte kostičky másla a nechte je rozpustit. Nemusíte přidávat máslo, nicméně dá omáčce hezký lesk a chuť.
Nakonec do omáčky přidejte trochu kysané smetany. Pomůže to zahustit omáčku a dodá jí chuť. Nyní můžete omáčku servírovat. Je to skvělý způsob, jak připravit bohatou, lahodnou a rychlou omáčku k masu z výpeku.