omacka-z-vypeku-2

Po opečení nebo restování masa na pánvi vznikne tzv. výpek, což je šťáva z výpeku smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou teplou omáčku k masu vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.

Teplé omáčky k masu jsou základem mnoha kultur po celém světě. Používají se k dochucení a dodání textury různým pokrmům. Ať už si chcete okořenit steak, nebo si připravit chutnou omáčku k večeři na všední den, určitě si nějakou omáčku vyberete.

Shrnutí článku

Recepty na rychlé omáčky – ať už se jedná o omáčku z výpeku, nebo složitější recepturu, častou ingrediencí je jíška nebo solamyl.

Nejlepší omáčky k masu – mezi ty nejlepší omáčky k masu paří například pepřová nebo tzv. demi-glace, které se hodí zejména k hovězímu masu.

Tipy jak udělat jednoduchou omáčku z výpeku – důležitým krokem pro přípravu omáčky z výpeku je jeho dostatečné převaření, případně přidáním másla nebo zakysané smětany.

Omáčka z výpeku je kombinací šťávy z pánve, bylinek a koření, které se zahušťují jíškou. Často se používají na steaky, pečeně a další pokrmy.

Podle receptů níže se naučíte, jak se připraví rychlá omáčka k masu z výpeku, šťáva k receptům z vepřové kýty, omáčka ke krůtímu masu (nebo kuřecímu) nebo jednoduchá omáčka ke steaku.

SOS omáčka ke kuřecímu masu – recept

Ptáte se, jak udělat šťávu k masu? Rychlé jednoduché řešení, když vám zbyde maso a potřebujete k němu omáčku. Šťáva z výpeku k masu bude hotová rychle a vy zbylé maso dobře využijete k dalšímu jídlu.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 cibule
  • 2 dcl vody
  • šťáva z výpeku
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • vegeta
  • grilovací koření
  • mletý černý pepř

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nasekejte opravdu najemno.
  2. Na pánvi si rozehřejte máslo a cibuli na něm pomalu restujte dozlatova.
  3. Zalijte vodou, přidejte šťávu z výpeku, lžíci tmavé sójové omáčky a nechte provařit.
  4. Ve troše vody si rozmíchejte solamyl a základ omáčky zahustěte. Můžeme zahustit také moukou nebo hotovou jíškou. Podle potřeby nakonec rozřeďte.
  5. Omáčku můžeme dochutit pepřem, grilovacím kořením nebo vegetou.
  6. Dá se použít také jako omáčka ke krůtímu masu.
Jak udělat omáčku z výpeku? Recept je velmi jednoduchý a rychlý.

Rychlá omáčka z vepřového masa – recept

Máte doma kousek vepřového masa navíc? Málokdo toto jídlo zařadí mezi svá nejoblíbenější, přesto je velmi chutné a hlavně rychlé na přípravu.

Ingredience

  • 400 g vepřového masa nakrájeného na kostky
  • sůl
  • 3 střední cibule
  • grilovací koření (nebo jiná oblíbená směs koření)
  • olej
  • domácí jíška

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na oleji. Přidejte osolené a okořeněné vepřové kostky a za stálého míchání restujte, až se maso zatáhne.
  2. Poté zalijte vařící vodou. Hrnec zakryjte poklicí a nechte dusit téměř doměkka. V případě potřeby můžete trochu vody dolít.
  3. Na závěr zahustěte jíškou, dle potřeby dosolte či dochuťte a ještě nechte pozvolna 20-25 minut provařit.
  4. Podávejte s rýží nebo těstovinami.
Nejjednodušší omáčka k masu je ta z výpeku.

Jednoduchá omáčka ke steaku

Když jde o steak, dobrá omáčka může mít velký význam. Jednoduchá, chuťově výrazná omáčka může steak povýšit na zcela novou úroveň. Naštěstí existuje spousta jednoduchých omáček, které si můžete připravit doma a které steak povýší na vyšší úroveň. Jakýkoliv steak dotáhne k dokonalosti právě omáčka.

I jednoduchá omáčka ke steaku dotáhne pokrm k dokonalosti.

Jaké jsou nejznámější steakové omáčky?

  • argentinská omáčka Chimichurri – jednoduchá omáčka ke steaku, která se připravuje z čerstvých bylinek, česneku, olivového oleje a bílého vinného octa. Steaku dodá pikantní bylinkovou chuť. Chimichurri se snadno připravuje a lze ji podávat jak studenou, tak teplou
  • demi-glace – je základem pro silné omáčky k hovězímu masu, jde o koncentrovaný zredukovaný vývar, který je velmi hustý. Můžete ho připravit předem, skladovat v mrazáku nebo lednici a sáhnout po něm, kdykoli je potřeba. Příprava je sice zdlouhavější, výsledek na druhou stranu rozhodně stojí za to
  • pepřová omáčka – pepř a steaky jdou zkrátka k sobě. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá. Steak s pepřovou omáčkou je klasika, kterou nemůže žádný opravdový milovník masa vynechat

Omáčka z kuřecího masa pro děti

Kuřecí omáčka je snadno připravitelný pokrm, který lze připravit jen z několika málo ingrediencí. Omáčka z kuřecího masa pro děti je skvělý způsob, jak jídla dochutit. Lze ji použít jako přílohu k bramborové kaši, těstovinám nebo rýži.

Omáčky k vepřovému masu

Vepřové maso je chutné a hodí se k různým omáčkám. Vepřové maso a omáčky jsou dokonalou kombinací, od sladkých a pikantních až po pikantní a kořeněné. Ať už hledáte něco, co byste podávali k pečené vepřové panence nebo k vepřové kotletě, s omáčkami zazáří každý pokrm z vepřového masa.

Nejjednodušší omáčka k masu je ta z výpeku. Z pánve, ve které se opékalo maso, slijte téměř všechen zbylý tuk. Přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku. Minutu až dvě na středně silném žáru míchejte a opékejte, aby změkla a lehce zhnědla.

Opečenou cibuli zalijte vínem a opět promíchejte, aby se ode dna odlepilo co nejvíce přípečků. Nechte téměř všechno víno odpařit, až bude pánev působit suchým dojmem. Obsah pánve zalijte vývarem a nechte 3 až 5 minut pobublávat, odpařovat se a houstnout, objem by se měl svařit na polovinu.

Ke konci vaření můžete do pánve přilít šťávu, která se mezitím uvolnila z čekajícího masa. Odstavte a dochuťte solí, případně pepřem. Přidejte máslo a metličkou míchejte, dokud se nerozpustí – tím pomůžete omáčce trochu zhoustnout a propůjčíte jí sametovou hebkost – ovšem omáčku už nenechte přejít varem. Přeceďte a podávejte.

Při přípravě omáčky k vepřovému masu vám může také dopomoci kupovaná šťáva k vepřovému masu v kostce, je to pomocník při přípravě masa, který dodá omáčkám nebo hotovému jídlu výraznou chuť.

Vyzkoušejte i další recepty na teplé omáčky k masu, mezi oblíbené omáčky k vepřovému masu patří: česneková omáčka, vepřové na houbách, znojemská, či vepřový guláš.

Tipy jak udělat jednoduché omáčky (nejen) z výpeku

Příprava lahodné omáčky k oblíbenému kusu masa je skvělým způsobem, jak jídlu dodat chuť a vlhkost. Zde je několik tipů pro přípravu dokonalé jednoduché omáčky k masu.

  1. Zvolte správnou omáčku pro svůj kus masa: Různé druhy masa vyžadují různé druhy omáček. Například jemným kouskům ryb může prospět lehká a krémová omáčka, zatímco steak může potřebovat odvážnější omáčku s těžší strukturou.
  2. Zvažte typ masa, které připravujete, a vyberte omáčku, která ho nejlépe doplní.
  3. Zvolte správné ingredience: Klíčem k chutné omáčce je použití kvalitních surovin. V závislosti na typu omáčky, kterou připravujete, můžete potřebovat vybrat máslo, oleje, bylinky, koření a další chuťově výrazné přísady.
  4. Pro dosažení nejlepších výsledků dbejte na to, abyste používali čerstvé suroviny.
  5. Připravte omáčku: Jakmile jste vybrali správné ingredience, je čas připravit omáčku. Většinu omáček lze připravit na sporáku, některé naopak vyžadují pečení nebo vaření. Nezapomeňte pečlivě dodržovat pokyny, aby omáčka dopadla dokonale.
  6. Ochutnejte a upravte: Jakmile je omáčka hotová, ochutnejte ji a případně upravte chuť. Potřebuje omáčka více kyselosti? Více bylinek nebo koření? Špetku soli nebo cukru? Ochutnejte omáčku a proveďte všechny úpravy, které podle vás zvýrazní její chuť.
  7. Podávejte s masem: Nakonec omáčku podávejte k masovému pokrmu. Nezapomeňte lžící přelít část omáčky přes maso, abyste mu dodali chuť a vlhkost.
Omáčka z výpeku je jednoduchý a zároveň chutný způsob, jak doplnit váš oblíbený kousek masa.

Instrukce jak udělat rychlou omáčku z výpeku

Omáčka z výpeku je jednoduchý a zároveň chutný způsob, jak nabídnout chutnou omáčku k vašim oblíbeným jídlům. Je to vlastně nejjednodušší omáčka k masu, kterou můžete připravit.

Nejdříve si vezměte výpek z vašeho oblíbeného masa. Dejte ho do hrnce a začněte jej pomalu převařovat. Poté do výpeku přidejte vodu a přiveďte jej k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte sůl a další koření podle chuti.

Nyní přidejte lžíci mouky a přimíchejte ji do omáčky, dokud se úplně nerozpustí. Za stálého míchání přiveďte omáčku znovu k varu. Poté přidejte kostičky másla a nechte je rozpustit. Nemusíte přidávat máslo, nicméně dá omáčce hezký lesk a chuť.

Nakonec do omáčky přidejte trochu kysané smetany. Pomůže to zahustit omáčku a dodá jí chuť. Nyní můžete omáčku servírovat. Je to skvělý způsob, jak připravit bohatou, lahodnou a rychlou omáčku k masu z výpeku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang