Tento recept na chléb je fenomenální. Je to ten nejlepší a nejjednodušší kvasnicový chléb, na jaký jste kdy narazili, začátečníci si zamilují jeho jednoduchost, zatímco znalci chleba ocení jeho řemeslné vlastnosti – silnou křupavou kůrku a chléb s velkými tlustými dírami jako u kvásku.
Jedná se o výjimečný recept na bílý chléb s vynikajícími výsledky. Je snadný a nenáročný, takže je vhodný i pro začátečníky, ale zkušení pekaři rozpoznají a ocení vlastnosti chleba.
Ingredience
- 3 šálky (450 g) chlebové nebo hladké mouky
- 2 lžičky instantního nebo rychle vzešlého droždí
- 2 lžičky kuchyňské soli
- 1 + 1/2 šálku (375 ml) velmi teplé vody z kohoutku (tj. do 55 °C)
- 1 + 1/2 polévkové lžíce mouky, na poprášení
Postup
KROK 1 – PŘIPRAVIT MOKRÉ LEPIVÉ TĚSTO
Smíchejte mouku, sůl a droždí, přidejte teplou vodu a promíchejte.
KROK 2 – VYKYNOUT
Přikryjte těsto potravinářskou fólií a dejte na 2 hodiny na teplé místo (25-30 °C). Těsto zvětší svůj objem na dvojnásobek nebo více, povrch bude bublat a těsto se bude vlnit jako želé.
Volitelně rozvíjejte chuť. Po vykynutí těsta můžete ihned péct. Nebo pro lepší chuť nechte v chladničce minimálně 8 hodin, maximálně 3 dny.
Nemáte hrnec? Žádný problém. Stačí péct na plechu.
KROK 3 – PŘEDEHŘÁTÍ TROUBY A HRNCE
30 minut před vykynutím těsta nebo v době, kdy má těsto pokojovou teplotu, vložte do trouby litinový hrnec a předehřejte jej na 230 °C .
Horká trouba + horký hrnec podporuje kynutí chleba.
KROK 4 – VYŠKRÁBEJTE TĚSTO
Vyškrábněte těsto z mísy na pomoučněnou pracovní plochu. Bude mokré a lepkavé, a to je přesně to, co chcete – protože ho nebudeme hníst! Vlastně se ho ani nedotkneme rukou.
TIP: Technika zpracování a tvarování těsta byla navržena tak, aby se do něj co nejméně přidávala mouka. Méně mouky, vlhčí těsto, větší vzduchové kapsy, nadýchanější chléb a více vlhkosti.
KROK 5 – TĚSTO TVARUJTE VELMI NAHRUBO
Pomocí škrabky na těsto nebo čehokoli podobného (stěrky, velkého nože) přeložte boky těsta tak, aby zhruba připomínaly kulatý disk.
Na tvarování se příliš neupínejte – v dalším kroku ho zdeformujete. Tento krok slouží hlavně k vyfouknutí těsta.
KROK 6 – TĚSTO OTOČTE NA PAPÍR DNEM VZHŮRU
Přisuňte vedle těsta velký kus pečicího papíru a pak ho pomocí škrabky překlopte na papír vzhůru nohama tak, aby švy z předchozího kroku byly směrem dolů a vy jste měli hladkou stranu nahoře.
Těsto vsuňte doprostřed a krátce ho vytvarujte do kulatého nebo mírně oválného tvaru.
Na úhledném tvaru příliš nelpěte – tento chléb má být rustikální. Kromě toho, kostrbatější tvar, a tím více úžasných křupavých hřbetů.
KROK 7 – PŘIPRAVTE SE NA PEČENÍ
Jak upéct domácí chléb? Tak snadno, že to zvládne každý.
Vyjměte velmi horký hrnec z trouby, pak pomocí papíru naberte těsto, vložte ho do hrnce a přiklopte pokličkou.
KROK 8 – PEČTE
Pečte 30 minut s přiklopeným víkem (vytvoříte tak efekt páry, díky kterému chléb během pečení vykyne, než se kůrka zpevní), a poté 12 minut s odklopeným víkem, aby kůrka zhnědla a zkřupla. Povrch bude praskat.
Před krájením nechte 10 minut vychladnout. To je důležité, aby se střed chleba dopekl (pokud budete krájet příliš brzy, bude se vám zdát trochu těstovitý).
Co dělat když máme problém?
Těsto je příliš tuhé, přidejte vodu.
Příliš vlhké, přidejte mouku.
Těsto nekyne? Přesuňte ho na teplejší místo. Kynulo 45 minut, nebo 5 hodin? Stále to bude fungovat.