Ingredience
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek mléka, běžného nebo bez laktózy
- 2 velká vejce
- 1 lžíce másla do těsta a další na smažení
- 1 lžíce krystalového cukru
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mleté skořice (nepovinné)
Postup
Krok 1
Ve velké míse prošlehejte 1 hrnek ovesných vloček a 1 hrnek mléka. Nechte 10 minut stát, aby ovesné vločky změkly. Mezitím rozpusťte 1 lžíci másla a nechte ho vychladnout.
Krok 2
K ovesným vločkám přidejte máslo, 2 vejce a 1 lžíci krystalového cukru a prošlehejte. Přidejte 2/3 hrnku hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mleté skořice a šlehejte, dokud se těsto nespojí. Nechte ještě 5 minut stát. Mezitím rozehřejte velkou litinovou, nebo nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě.
Krok 3
Do pánve přidejte 1 lžičku másla a promíchejte. Na jeden lívanec budou stačit dvě lžíce těsta a do pánve vkládejte lívance po 3 kusech. Smažte, dokud se na povrchu neobjeví bublinky, okraje nezačnou vypadat suché a dno nebude zlatohnědé, to trvá asi 3 minuty. Lívance obraťte a vařte, dokud druhá strana nezíská zlatohnědou barvu, další 2 až 3 minuty.
Krok 4
Lívance přendejte do teplé trouby nebo na talíř a pokračujte v pečení. Na každou dávku lívanců použijte 1 lžičku másla.