pad-thai

Vyzkoušejte recept na kuřecí Pad Thai, který se skutečně vyrovná skvělým thajským restauracím, a přesto je vhodný pro každého domácího kuchaře, který si ho chce připravit sám.

Pad Thai je thajské smažené jídlo s nudlemi a sladkokyselou omáčkou, posypané drcenými arašídy. Připravuje se z tenkých plochých rýžových nudlí a téměř vždy obsahuje fazolové klíčky, míchaná vejce a nějakou bílkovinu – nejoblíbenější je kuřecí maso nebo krevety.

Pad Thai je jedním z nejoblíbenějších pokrmů z nudlí na světě. Spolu s thajským zeleným kari a červeným kari je to jídlo, podle kterého se měří kvalita všech thajských restaurací.

Ingredience

  • 125 g sušených rýžových nudlí

Na omáčku:

  • 1,5 lžíce tamarindového pyré
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1,5 lžíce ústřicové omáčky

Na pánev:

  • 2–3 lžíce rostlinného oleje
  • 0,5 cibule nakrájené na plátky (hnědé, žluté)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 150 g kuřecích prsou (nebo stehen), nakrájených na tenké plátky
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • 1,5 hrnku fazolových lusků
  • 0,5 šálku tvrdého tofu nakrájeného na 3 cm nudličky
  • 1/4 šálku česnekové pažitky nakrájené na 3 cm kousky
  • 1/4 šálku jemně nasekaných arašídů

K servírování:

  • klíny limetky (nezbytné)
  • mleté chilli nebo kajenský pepř (nepovinné)
  • fazolové lusky

Postup

  1. Nudle vložte do velké mísy a zalijte velkým množstvím vroucí vody. Namočte je na 5 minut, poté je slijte a rychle propláchněte pod studenou vodou. Nenechávejte je ležet déle než 5–10 minut.
  2. V malé misce smíchejte omáčku.
  3. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek a cibuli a 30 sekund je restujte.
  4. Přidejte kuře a smažte 1,5 minuty, dokud není z větší části opečené.
  5. Kuře shrňte na jednu stranu pánve a na druhou stranu vlijte vejce. Jakmile trochu ztuhnou, vmíchejte je do kuřete.
  6. Přidejte fazolové klíčky, tofu, nudle a poté omáčku.
  7. Jemně promíchávejte asi 1,5 minuty, dokud se omáčka nevstřebá do nudlí.
  8. Přidejte česnekovou pažitku a polovinu arašídů. Rychle promíchejte a poté stáhněte z plotny.
  9. Ihned podávejte posypané zbývajícími arašídy a limetkovými klínky, s posypem chilli a hrstí dalších fazolových klíčků (to je thajský způsob).
  10. Před konzumací dochuťte podle chuti limetkovou šťávou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang