Vyzkoušejte recept na kuřecí Pad Thai, který se skutečně vyrovná skvělým thajským restauracím, a přesto je vhodný pro každého domácího kuchaře, který si ho chce připravit sám.
Pad Thai je thajské smažené jídlo s nudlemi a sladkokyselou omáčkou, posypané drcenými arašídy. Připravuje se z tenkých plochých rýžových nudlí a téměř vždy obsahuje fazolové klíčky, míchaná vejce a nějakou bílkovinu – nejoblíbenější je kuřecí maso nebo krevety.
Pad Thai je jedním z nejoblíbenějších pokrmů z nudlí na světě. Spolu s thajským zeleným kari a červeným kari je to jídlo, podle kterého se měří kvalita všech thajských restaurací.
Ingredience
- 125 g sušených rýžových nudlí
Na omáčku:
- 1,5 lžíce tamarindového pyré
- 3 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce ústřicové omáčky
Na pánev:
- 2–3 lžíce rostlinného oleje
- 0,5 cibule nakrájené na plátky (hnědé, žluté)
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 150 g kuřecích prsou (nebo stehen), nakrájených na tenké plátky
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 1,5 hrnku fazolových lusků
- 0,5 šálku tvrdého tofu nakrájeného na 3 cm nudličky
- 1/4 šálku česnekové pažitky nakrájené na 3 cm kousky
- 1/4 šálku jemně nasekaných arašídů
K servírování:
- klíny limetky (nezbytné)
- mleté chilli nebo kajenský pepř (nepovinné)
- fazolové lusky
Postup
- Nudle vložte do velké mísy a zalijte velkým množstvím vroucí vody. Namočte je na 5 minut, poté je slijte a rychle propláchněte pod studenou vodou. Nenechávejte je ležet déle než 5–10 minut.
- V malé misce smíchejte omáčku.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek a cibuli a 30 sekund je restujte.
- Přidejte kuře a smažte 1,5 minuty, dokud není z větší části opečené.
- Kuře shrňte na jednu stranu pánve a na druhou stranu vlijte vejce. Jakmile trochu ztuhnou, vmíchejte je do kuřete.
- Přidejte fazolové klíčky, tofu, nudle a poté omáčku.
- Jemně promíchávejte asi 1,5 minuty, dokud se omáčka nevstřebá do nudlí.
- Přidejte česnekovou pažitku a polovinu arašídů. Rychle promíchejte a poté stáhněte z plotny.
- Ihned podávejte posypané zbývajícími arašídy a limetkovými klínky, s posypem chilli a hrstí dalších fazolových klíčků (to je thajský způsob).
- Před konzumací dochuťte podle chuti limetkovou šťávou.