Vyzkoušejte kouzlo jedné z nejlepších polévek na světě. Podle tohoto jednoduchého receptu na tradiční vietnamskou polévku zvládne Pho úplně každý!
Pho se vaří od základu z charakteristického vývaru, který je lehký, ale zároveň plný chuti, a je obohacený o koření, jako je skořice, badyán a kardamom. Polévka je naprosto návyková a po každé lžíci budete chtít ještě.
Můžete si připravit i domácí vaječné nudle.
Ingredience
- 2 velké cibule, rozkrojené na polovinu
- 150 g zázvoru, nakrájeného na plátky
- 10 hvězdiček badyánu
- 4 tyčinky skořice
- 4 kardamomové lusky
- 3 hřebíčky
- 1,5 lžíce semen koriandru
- 1,5 kg hovězího bůčku
- 1 kg masitých hovězích kostí
- 1 kg morkových kostí, rozříznutých tak, aby byl vidět morek
- 3,5 litru vody
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 40 ml rybí omáčky
Přílohy do hotového vývaru:
- 50 g sušených rýžových nudlí (nebo 120 g čerstvých)
- 30 g syrové hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky
- 3–5 plátků bůčku (použije se do vývaru)
Volitelné přílohy:
- fazolové lusky, hrst
- thajská bazalka, 3–5 lístků
- koriandr, 3–5 lístků (nebo více bazalky)
- klíny limetky
- jemně nakrájená chilli paprička
- hoisin omáčka
Postup
- Rozpalte pánev na vysoké teplotě (bez oleje), dokud se z ní nezačne kouřit.
- Na pánev vložte cibuli a zázvor řeznou stranou dolů. Opékejte několik minut, dokud nezčernají, a pak je otočte. Vyjměte a dejte stranou.
- Koření lehce opékejte na suché pánvi po dobu 3 minut.
- Opláchněte kosti a bůček a poté je ve velkém hrnci zalijte vodou. Vařte 5 minut, poté slijte vodu. Každou kost a bůček opláchněte pod tekoucí vodou.
- Přiveďte k varu 3,5 litru vody. Vložte kosti a bůček, cibuli, zázvor a koření.
- Přidejte veškerá dochucovadla a zbylé suroviny, voda by měla vše sotva pokrýt.
- Přikryjte pokličkou a vařte 3 hodiny.
- Bůček vyjměte (měl by být měkký), nechte vychladnout a poté uložte do chladničky.
- Zbylou polévku vařte 40 minut bez pokličky.
- Vývar přeceďte do jiného hrnce, kosti a koření vyhoďte. Vývaru by mělo být asi 2,5 litru (10 šálků), v případě většího množství ho zredukujte.
- Přidejte rybí omáčku, podle potřeby přidejte sůl a cukr. Vývar by měl být silný, voňavý po koření, pikantní a jen maličko nasládlý.
- Těsně před podáváním si připravte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Nudle vložte do mísy. Navrch dejte syrové hovězí maso a bůček.
- Zalijte asi 400 ml horkého vývaru – hovězí maso se uvaří do středně propečeného stavu.
- Podávejte s přílohami podle chuti.