Tento jednoduchý recept na domácí bagely vás přesvědčí, že si můžete toto lahodné pečivo připravit sami doma, a to jen s několika základními ingrediencemi a pomůckami na pečení!
Bagely, crème brûlée, briošky a preclíky. Co mají tato jídla společného? Každé z nich se zdá být na domácí přípravu opravdu složité, ale ve skrytu duše to nemůže být jednodušší. Domácí bagely jsou delikatesa, a navíc se můžete chlubit tím, že jste je upekli vlastnoručně.
Ingredience
- 1,5 šálku (360 ml) teplé vody (mezi 38–43 °C)
- 2 a 3/4 čajové lžičky sušeného droždí
- 4 šálky (520 g) chlebové mouky, plus na posypání pracovní plochy
- 1 lžíce krystalového cukru
- 2 lžičky soli
- mák/sezam na posypání (volitelné)
- Na vymazání mísy: 2 lžičky olivového oleje
- Na potření: 1 bílek vyšlehaný s 1 lžící vody
- Na vaření: 2 l vody, 1/4 šálku (60 g) medu
Postup
- V míse mixéru s hákem na těsto ušlehejte teplou vodu a droždí. Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte mouku, cukr a sůl. Šlehejte 2 minuty při nízkých otáčkách. Těsto je velmi tuhé a bude vypadat poněkud suché.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněný povrch a pomoučenýma rukama ho hněťte 4–5 minut. Těsto je příliš těžké na to, aby ho uhnětl jen mixér.
- Velkou mísu lehce vymažte olejem a vložte do ní těsto. Otočte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě 60–90 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Když je těsto vykynuté, propíchejte ho, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Stačí od oka, nemusí být dokonalé.
- Každý kousek vytvarujte do kuličky. Ukazováčkem protlačte střed každé kuličky a udělejte do ní otvor o průměru asi 1,5 až 2 cm.
- Vytvarované bagety přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte je několik minut odpočívat, zatímco budete připravovat vodní lázeň.
- Předehřejte troubu na 218 °C.
- Vodní lázeň: Naplňte velký široký hrnec 2 litry vody. Vmíchejte med. Přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu. Vhoďte do vody 2–4 bagely najednou a ujistěte se, že mají dostatek místa, aby mohly plavat. Bagely vařte 1 minutu z každé strany.
- Poté pomocí mašlovačky potřete každý bagel nahoře a po stranách bílkem. V případě chuti posypejte mákem nebo sezamem.
- Na každý plech položte 4 bagely. Pečte 20–25 minut, v polovině pečení plech otočte.
- Bagely mají mít tmavě zlatavou barvu. Po vyjmutí z trouby je nechte 20 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěný rošt, aby zcela vychladly.
Tip: Bagely důkladně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě. Vydrží vám několik dní a v chladničce až 1 týden.