Hledáte recept na černé fazole? Tato zdravá a chutná luštěnina má překvapivě velké množství možností využití při vaření. Vyzkoušejte i vy náš základní recept na černé fazole.
Černé fazole mají řadu zdraví prospěšných účinků. Obsahují vysoké množství výživných látek a poskytují velký podíl bílkovin, vlákniny, sacharidů, minerálních látek a vitaminů. Jako „superpotravina“ mají černé fazole nízký obsah tuku a neobsahují cholesterol.
Konzumace černých fazolí pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, protože obsahují velké množství draslíku a kyseliny listové. Kromě toho je známo, že černé fazole díky vysokému obsahu antioxidantů snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Ingredience na základní recept na černé fazole
- Černé fazole (2 hrnky)
- Voda (8 hrnků)
- Kmín (2 lžičky)
- Extra panenský olivový olej (1 lžička)
- Sůl (2 lžičky)
- Česnek (3 stroužky)
Postup na základní recept na černé fazole
- Fazole očistěte, proberte a propláchněte.
- Přemístěte je do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte kmín, olivový olej, sůl a pepř. Přiveďte k varu.
- Stáhněte plamen, zamíchejte a na mírném plameni vařte, dokud fazole nezměknou – můžete je zkontrolovat zhruba po jedné hodině, celý proces by měl trvat zhruba 2 a 1/4 hodiny.
- Na posledních pár minut vaření přidejte stroužky česneku. Uvařené fazole sceďte, okořeňte dle chuti a servírujte.
Černé fazole
Černé fazole dodávají pokrmům texturu a chuť a zároveň jsou výživově hodnotné. Konzumují se sušené i vařené a lze je konzumovat různými způsoby. V některých zemích se konzumují v polévce (recept na fazolovou polévku), burritos a tacos, fazole na husto, zatímco v některých zemích jsou součástí salátů a užívají se jako příloha. Chuť a strukturu černých fazolí lze upravit přidáním přísad, jako je koření, zelenina a maso.
V jihoamerických zemích se černé fazole často konzumují jako hlavní jídlo a někteří lidé je zařazují téměř do každého jídla. Černé fazole se stávají oblíbenými také v Severní Americe, Evropě a Japonsku, kde roste poptávka po zdravých a veganských potravinách. Jsou také všestranné a lze je použít do široké škály pokrmů od rýže a dušeného masa až po saláty a pizzu.
Černé fazole – recept na chilli
Toto chutné vegetariánské chilli se skvěle hodí pro neformální zábavu – stačí vše rozložit a nechat lidi, ať si přidají vlastní přílohu. Pokud vynecháte sýr a zakysanou smetanu na závěr, získáte skvělý veganský pokrm.
Ingredience na recept na černé fazole
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 2 velké cibule nakrájené na kousky
- 3 polévkové lžíce sladké papriky (pimenton) nebo jemného chilli v prášku
- 3 lžíce římského kmínu
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 2 x 400 g plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
- některé z následujících ingrediencí nebo jednu z nich: rozdrobený sýr feta (nebo jeho bezmléčná alternativa), nasekaná jarní cibulka, nakrájené ředkvičky, kousky avokáda, zakysaná smetana
Postup na recept na černé fazole
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a 5 minut na něm smažte česnek a cibuli, dokud téměř nezměknou.
- Přidejte pimenton a kmín, několik minut povařte a poté přidejte ocet, cukr, rajčata a trochu koření. Vařte 10 minut.
- Přisypte fazole a vařte dalších 10 minut. Podávejte s rýží a přílohami podle vlastního výběru v malých miskách.
Recept na fazolové kari – recept
Toto kari je vynikající a sytý recept na záchranu, když v lednici nic není nebo když máte chuť na něco levného. Navíc je zdravé a vhodné pro vegany.
Ingredience na fazolové kari
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- kousek zázvoru velikosti palce, oloupaný a nadrobno nakrájený
- 1 malé balení koriandru, stonky nasekané nadrobno, listy nahrubo rozdrcené
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky garam masaly
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 400 g plechovky fazolí ve vodě
- vařená rýže basmati, k podávání
Postup na fazolové kari
- Na velké pánvi rozehřejte olej na mírném až středním ohni. Přidejte cibuli a špetku soli a za občasného míchání ji pomalu smažte, dokud nezměkne a nezačne se barvit. Přidejte česnek, zázvor a stonky koriandru a vařte další 2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte do pánve koření a vařte další 1 minutu, v té době by mělo být vše cítit vůní. Přisypte nakrájená rajčata a fazole ve vodě a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 15 minut, dokud kari nezhoustne. Podle chuti dochuťte a podávejte s rýží basmati a lístky koriandru.
Recept na pečené fazole na toastu
Zapomeňte na plechovky pečených fazolí koupené v obchodě. Tato domácí verze je chutnější a zdravější, navíc připravená během chvilky.
Ingredience na pečené fazole na toastu
- ½ lžíce olivového oleje a další na pokapání
- ½ malé cibule nakrájené na plátky
- ½ malé červené papriky nakrájené na tenké proužky
- 1 stroužek česneku, rozpůlený
- 1 plechovka krájených rajčat
- ½ lžičky uzené papriky
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 1 plechovka máslových fazolí nebo cizrny, okapané
- ¼ lžičky cukru
- 1 krajíc chleba se semínky
- několik větviček petrželky, jemně nasekaných
Postup na pečené fazole na toastu
- Na malé pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a papriku a jemně je smažte, dokud nezměknou (asi 10-15 minut).
- Rozdrťte polovinu česneku a přidejte ho do pánve spolu s rajčaty, paprikou, octem, fazolemi, cukrem a trochou koření. Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut nebo do mírného zredukování a zhoustnutí.
- Opečte chléb, potřete ho zbylým česnekem a pokapejte trochou oleje. Na toasty dejte lžíci fazolí, pokapejte je ještě trochou oleje a posypte petrželkou.
Recept na mačkané černé fazole
Tyto fazole se skvěle hodí jako náplň do klasických kuřecích fajitas.
Ingredience na mačkané černé fazole
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- 2 x 400g plechovky černých fazolí, okapané
Postup na mačkané černé fazole
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a za stálého míchání ho 1 minutu restujte. Přidejte černé fazole. Okořeňte a vařte další 2 minuty.
- Poté vše lehce rozšťouchejte mačkadlem na brambory a použijte do fajitas, tortill nebo jako přílohu třeba ke grilovaným žebrům.
Recept na fazole s masovými kuličkami
Oblíbené masové kuličky si můžete zdravě upravit podle tohoto receptu s nízkým obsahem tuku, kalorií a glykemického indexu, který obsahuje mleté krůtí maso, černé fazole a avokádo.
Ingredience na fazole s masovými kuličkami
- 1 červená cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 velká žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžička římského kmínu
- 2-3 lžičky chilli pasty chipotle
- 300 ml kuřecího vývaru
- 400 g plechovky drcených rajčat
- 400 g plechovky černých fazolí nebo červených fazolí, okapaných
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na kousky
- šťáva z ½ limetky
Na masové kuličky
- 500g balení mletých krůtích prsou
- 50 g ovesných vloček
- 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- malý svazek koriandru, nasekaný, stonky a listy oddělené
- 1 lžička řepkového oleje
Postup na fazole s masovými kuličkami
- Nejprve si připravte masové kuličky. Mleté maso vyklopte do mísy, přidejte ovesné vločky, jarní cibulku, koření a stonky koriandru a suroviny lehce prohněťte, až se dobře promíchají.
- Vytvarujte 12 kuliček velikosti pingpongového míčku. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, přidejte masové kuličky a za častého obracení je smažte dozlatova. Vyjměte je z pánve.
- Na pánev vyklopte cibuli a česnek spolu s paprikou a za stálého míchání smažte do změknutí. Vmíchejte kmín a chilli pastu a poté přilijte vývar.
- Vraťte masové kuličky na pánev a přikryté vařte na mírném ohni 10 minut. Vmíchejte rajčata a fazole a odkryté vařte ještě několik minut.
- Vmíchejte kousky avokáda do limetkové šťávy a masové kuličky podávejte posypané avokádem a lístky koriandru.
Recept na salát s fazolemi a mozzarellou
Tento vydatný salát obsahuje lahodnou směs tří druhů fazolí a je ideální na letní piknik.
Ingredience na salát s fazolemi a mozzarellou
- 320 g čerstvých zelených fazolek, jejichž konce jsou oříznuté
- 4 mrkve nakrájené na tenké nudličky
- 2 červené cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 400 g cannellini fazolí, okapaných
- 400 g plechovky červených fazolí, okapaných
- 320 g smíšených barevných baby rajčat (naše byla červená, žlutá a oranžová), rozkrojených na poloviny
- 15 g bazalkových listů, nahrubo natrhaných
- 120 g mozzarelly nakrájené na kostičky
Na dresink:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1-2 lžíce balzamikového octa
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- ½-1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené hořčice
- 15 oliv Kalamata bez pecek (asi 45 g), nakrájených na plátky
- ½ lžičky citronové kůry a 2 lžíce šťávy
Postup na salát s fazolemi a mozzarellou
- Zelené fazolky a mrkev vařte 8-10 minut v páře, dokud nezměknou. Nakrájenou cibuli vložte do mísy a zalijte vroucí vodou, dokud nebude zakrytá.
- Mezitím připravte zálivku. Všechny ingredience smíchejte ve velké míse.
- Vyklopte uvařené fazole a mrkev do zálivky spolu s okapanou cibulí, fazolemi z konzervy a rajčaty, dobře promíchejte, přidejte bazalku a znovu promíchejte. Podávejte posypané mozzarellou a případně posypané černým pepřem. V chladu vydrží až tři dny.
Jak jste na těchto receptech mohli vidět, černé fazole jsou zkrátka neuvěřitelně rozmanitou a výživnou potravinou. Pro ty, kteří chtějí svůj jídelníček obohatit o zdravou a pestrou položku, jsou černé fazole vynikající volbou.
Jsou všestranné, lze je použít do pokrmů, jako jsou saláty nebo burrito, a jsou dobrým zdrojem živin. Černé fazole jsou skvělou volbou pro každou příležitost k jídlu.