Tento recept na extra čokoládový dort s dokonale vláčným, a přesto velmi lehkým korpusem, připomínajícím pařížský dort, se stane vaším favoritem. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a kousky čokolády a získáte úžasnou trojitou nálož čokolády. Tento dort můžete připravit také na plech.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Celkem: 4 hodiny
Ingredience na 12 porcí
Na korpus:
- 219 g hladké mouky
- 62 g neslazeného kakaa
- 350 g krystalového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky kávy (nepovinné)
- 120 ml rostlinného oleje (nebo řepkového či rozpuštěného kokosového)
- 2 velká vejce (pokojové teploty)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 ml podmáslí (pokojové teploty)
- 240 ml čerstvě uvařené silné horké kávy
Na čokoládový máslový krém:
- 290 g másla, změklého při pokojové teplotě
- 420 g moučkového cukru
- 65 g neslazeného kakaa
- 3–5 polévkových lžic (45–75 ml) tučné smetany (nebo půl na půl s mlékem) pokojové teploty
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- volitelně na ozdobu: kousky čokolády
Postup
Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě dortové formy, vyložte je pečicím papírem a vymažte formu po stranách i papír tukem. Papír vám pomůže dostat korpus z formy.
Příprava dortu:
- Ve velké míse promíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a kávový prášek (pokud používáte).
- Pomocí mixéru smíchejte olej, vejce a vanilku, dokud se suroviny nepropojí. Vmíchejte podmáslí. Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Těsto by mělo být řídké.
- Těsto rovnoměrně nalijte do formy. Pečte 23–26 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane čistá. Vyjměte korpus z trouby a položte na mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout.
Příprava máslového krému:
- Máslo vyšlehejte mixérem do krémové konzistence – asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, kakao, 3 lžíce smetany, sůl a vanilkový extrakt.
- Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celou 1 minutu.
- Pokud je krém příliš řídký, přidejte ještě 1/4 šálku moučkového cukru nebo kakaa.Pokud je příliš hustý, přidejte ještě 1–2 lžíce smetany. V případě potřeby přidejte další špetku soli.
Dokončení:
- Vychladlý korpusy rozřízněte a nahoře seřízněte, aby byly na povrchu rovné. Položte 1 vrstvu korpusu na dortový stojan nebo servírovací talíř a rovnoměrně ho pokryjte krémem.
- Navrch položte 2. vrstvu a zbývající krém rozetřete po celé horní ploše a po bocích. V případě chuti dozdobte kousky čokolády.
Před krájením nechte dort alespoň 30–60 minut odležet v chladničce. Dort tak při krájení lépe drží tvar.