Tento klasický recept na vepřovou pečeni s lahodně křupavou kůžičkou je skvělý pro nedělní oběd s rodinou. Doplňte ji naší chutnou omáčkou z jablek a jablečného cideru.
Ingredience
- 1,8 kg kus srolované a svázané vepřové pečeně s naříznutou kůží
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- malý svazek rozmarýnu rozděleného na malé snítky
- 3 bobkové listy
- 1 cibule nakrájená nahrubo
- 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
- 1 jablko, oloupané, rozčtvrcené, zbavené jádřinců a nakrájené nahrubo
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml kvalitního jablečného cideru
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
Postup
- Pokud máte čas, tak 2 hodiny před přípravou vepřovou kůži osolte a nechte odkryté maso odpočívat mimo lednici.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Vepřové maso otočte kůží dolů a malým nožem udělejte do masa asi 6 hlubokých zářezů. Do každého zářezu zapíchněte plátek česneku, kousek rozmarýnu a bobkový list a otočte maso druhou stranou nahoru. Pokud jste maso předtím nesolili, osolte nyní kůži.
- Smíchejte mrkev, cibuli a jablko a rozprostřete je do středu pekáče, abyste vytvořili lůžko pro maso. To položte na zeleninu a kůži potřete olejem.
- Vepřové maso vložte do trouby a nechte 15 minut péct, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 1 hodinu a 30 minut. Pokud ani po této době nebudete mít kůži dokřupava opečenou, opět zvyšte teplotu a kontrolujte každých 5 minut, dokud se kůže nevyškvaří.
- Vepřové maso vyjměte z pekáče na prkénko, aby si odpočinulo, a slijte všechen tuk kromě asi 2 lžic. Pokud je váš plech dostatečně odolný, aby se dal použít na ohřev, dejte ho na plotnu, pokud ne, seškrábněte obsah do mělkého hrnce a omáčku vařte v něm.
- Do tuku a šťávy vmíchejte mouku a zeleninu a vařte, dokud nevznikne kašovitá, tmavá hmota. Pak přilijte jablečný cider a opět nechte probublat na hustou kaši. Přilijte vývar a vše vařte 8–10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Omáčku přeceďte do jiného hrnce a přes síto protlačte co nejvíce jablečného pyré. Znovu povařte a podle chuti dochuťte.
- Vepřovou pečeni s vyškvařenou kůží nakrájejte na plátky zubatým nožem a podávejte s oblíbenou zeleninou a jablečnou omáčkou.