Milovníci indické kuchyně jistě znají pokrm s názvem kuřecí tikka massala. Toto jídlo s pikantním nádechem exotiky si díky našemu receptu můžete snadno a rychle připravit i doma.
Ingredience
- Nastrouhaný česnek (6 stroužků)
- Jemně nastrouhaný zázvor (4 lžíce)
- Kurkuma (4 lžíce)
- Garam masala (2 lžíce)
- Drcený koriandr (2 lžíce)
- Drcený kmín (2 lžíce)
- Bílý jogurt (1 1/2 hrnku)
- Sůl (1 lžička)
- Kuřecí prsa bez kosti (900 g)
- Ghí nebo rostlinný olej (3 lžíce)
- Malá cibule, nakrájená na kousky
- Rajský protlak (1/4 hrnku)
- Celý kardamom (6 ks)
- Drcené chilli papričky (1/2 lžičky)
- Loupaná rajčata (1 plechovka)
- Smetana (2 hrnky)
Postup
V malé misce smíchejte česnek, zázvor, kurkumu, garam masala, koriandr a kmín. Ve střední misce promíchejte jogurt se solí a přidejte polovinu směsi koření. Ve vzniklé směsi obalte kuřecí prsa, nechte chladit po dobu 4 – 6 hodin.
Ve velkém hrnci rozpusťte ghí nebo rostlinný olej. Snižte na polovinu, přidejte cibuli, rajský protlak, kardamom a chilli papričky a vařte, dokud směs mírně neztmavne. Přidejte zbytek směsi koření a za stálého míchání vařte 4 minuty.
Přidejte rajčata, přiveďte k varu, poté opět snižte plamen a za stálého míchání vařte 8 – 10 minut. Přidejte smetanu, vařte do zhoustnutí, a předehřejte troubu na 180° C. Horní rošt trouby pokryjte pečicím papírem a na papír položte kuřecí prsa. Pečte zhruba 10 minut.
Kuřecí prsa vyjměte z trouby, nakrájejte na kousky a přidejte do omáčky. Za stálého míchání vařte 8 –10 minut, servírujte s dušenou rýží.