Čokoládové dorty vypadají vždy lákavě – a náročně. Ať už se jedná o čokoládový dort s oříšky, kinder dort ze sladkostí nebo třeba sachr. V případě tohoto dortu ale o náročnosti určitě nemůže být řeč. Je lahodný, vypadá skvěle, a zvládnou jej i začátečníci.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Pečení: 20 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience na těsto
- Cukr krupice (200 g)
- Změklé máslo (200 g)
- Vejce (4 ks)
- Hladká mouka (200 g)
- Kakaový prášek (2 lžíce)
- Prášek do pečiva (1 lžička)
- Vanilkový extrakt (1/2 lžičky)
- Mléko (2 lžíce)
Ingredience na krém
- Mléčná čokoláda (100 g)
- Změklé máslo (200 g)
- Moučkový cukr (400 g)
- Kakaový prášek (5 lžic)
- Mléko (2 lžíce)
Ingredience na posyp
- Tmavá čokoláda (50 g)
- Mléčná čokoláda (25 g)
- Bílá čokoláda (25 g)
Postup
Troubu předehřejte na 190° C. Dvojici forem na dort vymažte máslem a vysypte moukou. Ve velké míse smíchejte cukr, máslo, vejce, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, vanilkový extrakt, mléko a špetku soli. Směs rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte zhruba 20 minut. Vyjměte z trouby, ponechte dalších 20 minut ve formách a poté vyklopte na mřížku, kde obě části dortu necháte zcela vychladnout.
Nasekanou mléčnou čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a poté nechte 5 minut stát. Vidličkou utřete změklé máslo s moučkovým cukrem. Přisypte kakaový prášek, špetku soli a mléko, a důkladně promíchejte dohladka.
Částí krému potřete jednu část korpusu, přiklopte druhou částí, a vršek dortu pomažte zbytkem krému. Ozdobte nasekanými třemi druhy čokolády.