Snadná domácí omáčka na špagety z ingrediencí, které jsou pravidelně ve spíži. Je to rychlé a snadné jídlo na všední večer. Domácí omáčka na špagety je plná chuti a snadno ji lze připravit ve velkých dávkách, které se mohou zmrazit nebo zavařit a snadno si tak připravit domácí jídlo dopředu.
Pokud chcete vyrobit rajčatovou omáčku na špagety zcela od začátku z celých rajčat, a ne z konzerv, musíte rajčata oloupat a odstranit stopky. Nejjednodušší způsob, jak rajčata oloupat, je blanšírovat je 1-2 minuty ve vroucí vodě a poté je ihned vložit do ledové lázně. Slupky pak lze snadno odstranit.
Omáčka na špagety a marinara omáčka. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Kolem těchto pojmů panuje nejrůznější zmatek, ovšem omáčka na špagety a marinara omáčka jsou obvykle omáčky na bázi rajčat. Omáčka marinara neboli omáčka na těstoviny je pomalu vařená omáčka, která se často vyrábí z rajčat, česneku a bylinek. Doplnit ji můžete jednoduchými masovými kuličkami nebo ji nahradit vegetariánským chilli con carne.
Omáčka na špagety je v podstatě jakákoli omáčka, která se dává na špagety. Tradiční omáčka na špagety je často jen složitější omáčka marinara, která má další koření a může být vyrobena z masa, zeleniny, sýra atd.
Omáčka na špagety se obvykle podává s masovými kuličkami. Masové kuličky jsou plné chuti a jsou dokonalým doplňkem této omáčky. Navíc se dají docela dobře zmrazit, takže v mrazáku čeká kompletní domácí jídlo pro hektické večery.
Mleté hovězí maso však lze přidat vždy. Lze jej přidat spolu s cibulí a důkladně povařit, poté scedit přebytečný tuk, nebo ho uvařit zvlášť a přidat do omáčky před podáváním.
Omáčka na špagety s mletým masem
Není nic lepšího než klasické špagety s pravou boloňskou omáčkou, které spojí lidi u stolu. Tento recept na domácí výbornou omáčku na špagety z mletého masa uspokojí všechny chutě. Jak připravit omáčku na špagety s mletým hovězím masem? Nejlepší dvě varianty:
Varianta 1. Nejdříve nakrájejte hovězí maso a cibuli. Mleté hovězí maso nakrájejte nadrobno. Poté přidejte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, koření, worcesterskou omáčku a cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte vodu a vařte 30 minut nebo déle, abyste získali hlubší chuť. Čím déle ji budete dusit, tím více se chutě krásně spojí.
Varianta 2. Uvařte hovězí maso a zeleninu. Mleté hovězí maso uvařte v hrnci na středním plameni s česnekem, cibulí a pepřem. Míchejte, dokud maso nezhnědne a nezkřehne. Zelenina by měla být měkká.
Přidejte rajčata a dochuťte. Do hovězí směsi vmíchejte rajčata nakrájená na kostičky, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Přidejte oregano, bazalku, sůl a pepř. Dusíme, dokud není maso husté a aromatické, a poté podáváme na uvařených špagetách. Špagety s rajčatovou omáčkou ohromí každého strávníka.
TIP: Vyzkoušejte recept na zapečené špagety s mletým masem.
Omáčka na špagety bez masa
Omáčku na špagety bez masa lze jednoduše připravit stejným způsobem, jak je uvedeno výše, jen bez mletého masa. Případně mleté maso nahradit masem sojovým, které dodá potřebné bílkoviny a zasytí. Rozhodně ale také vyzkoušejte recept americké makarony se sýrem.
Tip na úsporu času
Dlouhé vaření omáčky na špagety jí umožní rozvinout spoustu chuti. Tento recept vyžaduje 1-4 hodiny vaření. Pokud se necítíte na to, abyste ji nechali na sporáku, jednoduše ji celou přendejte do pomalého hrnce a nechte ji celou vařit. Vařte na nejvyšší stupeň 4-5 hodin a vznikne dobře vyvinutá nejlepší omáčka na špagety.
Jak zahustit špagetovou omáčku
Podle tohoto receptu by měla být omáčka na špagety dokonale hustá. Ovšem stává se, že se nepovede podle představ. Pokud nějakým způsobem skončíte s řídkou konzistencí, existuje několik způsobů, jak omáčku zahustit.
Omáčku můžete ještě několik minut povařit – tím se zredukuje část tekutiny a získáte hustší omáčku. Rychlejší řešení je připravit kaši z jednoho dílu vody a jednoho dílu kukuřičného škrobu. Kaši pomalu vmíchejte do omáčky, dokud nedosáhnete požadované hustoty.
Jaké bylinky přidat do omáčky na špagety
Tento recept vyžaduje česnek, oregano, bazalku, sůl a pepř. Koření však jistě můžete upravit, vyřadit nebo přidat podle své chuti. Chcete-li tuto omáčku na špagety upravit podle svého, můžete přidat petrželku nebo ji okořenit drcenou červenou paprikou. Jen nezapomeňte omáčku pokaždé, když přidáte nějakou přísadu, ochutnat, abyste jí náhodou nepřidali příliš mnoho nebo příliš málo.
Jak dlouho vařit omáčku na špagety
Ideální struktura a chuť této omáčky na špagety vznikne zhruba po hodině vaření. Pokud chcete mít omáčku o něco řidší, dobu vaření trochu zkraťte. Pokud máte rádi omáčku trochu hustší, nechte ji vařit o něco déle.
Jak dlouho vydrží špagety v lednici?
Uvařené nudle a omáčku na špagety s mletým hovězím masem skladujte odděleně. Ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží špagety až 5 dní. Omáčka s mletým hovězím masem vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici 3 až 4 dny.
Lze zmrazit špagetovou omáčku?
Ano! Omáčku na špagety můžete rozhodně zmrazit. Je to skvělý způsob, jak se vypořádat se zbytky a zároveň připravit jídlo. Chcete-li omáčku na špagety zmrazit, nechte ji zcela vychladnout a naberte ji do sáčků se zipem. Vymačkejte přebytečný vzduch, uzavřete, označte štítkem s datem, položte rovnou do mrazáku a zmrazte až na šest měsíců.
Jak ohřát zmrazenou omáčku na špagety
Zmrazenou omáčku na špagety nechte přes noc rozmrazit v lednici. Zmrazenou omáčku na špagety lze ohřát několika různými způsoby. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku za častého míchání.
Pokyny pro zavařování
Sterilizujte 6 půllitrových zavařovacích sklenic. Do každé sklenice přidejte 1 lžíci citronové šťávy. Sklenice naplňte připravenou omáčkou na špagety, přičemž nahoře ponechte 1/2 palce. Na sklenice nasaďte víčka a pásky a pevně je zajistěte. Zpracovávejte ve vroucí vodní lázni po dobu 35 minut.
Špagety se sýrovou omáčkou
Špagety se sýrovou omáčkou se rychle stanou oblíbenými pokrmy celé rodiny. Jsou plné lahodné smetanové dobroty, kterou ocení všichni milovníci sýra. Připraví se opravdu rychle a dokáží ohromit dav lidí. Jídlo lze připravit z různých druhů těstovin a přidat do něj kuřecí maso, slaninu, cibuli nebo hrášek.
Jak připravit sýrovou omáčku na špagety
Nejprve uvařte špagety podle návodu na obalu a dobře je slijte. Mezitím ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Rozšlehejte mouku a vařte, dokud lehce neprobublá a nezůstane hladká. Nyní pomalu přilévejte mléko a průběžně šlehejte. Pokračujte ve vaření a častém míchání na mírném ohni, dokud nezhoustne.
Přidejte smetanový sýr a za častého míchání vařte, dokud se nerozpustí. Pomalu zašlehejte nastrouhaný čedar, dokud se nerozpustí. Do pánve přidejte uvařené špagety a promíchejte je. Pro dosažení nejlepších výsledků podávejte ihned.
Nudle lze uvařit předem. Poté připravit smetanovou omáčku na špagety a nechat ji na sporáku v teple, dokud nebude jídlo připravené k podávání. Pak stačí obojí spojit a pochutnat si.
Tipy pro přípravu italské sýrové omáčky na těstoviny
- Lze použít jakýkoli typ těstovin, jako jsou penne, linguine nebo radiatore.
- Použijte kvalitní ostrý čedar a bílý čedar. Je to opravdu rozdíl.
- Tento recept vyžaduje časté šlehání, aby omáčka byla hladká.
- Pokud je omáčka příliš hustá, stačí přidat pár lžic mléka nebo kuřecího vývaru.
- Lze přidat kuře z rožně, slaninu, osmaženou cibuli a česnek, vařený hrášek, dušenou brokolici nebo osmažený chřest.
- Podle chuti osolte a opepřete.