Pro milovníky čokolády je toto brownies rájem na zemi. A co teprve, když se použije kvalitní hořká čokoláda. Recept vystačí na 16 čtverečků.

Příprava

  • příprava: 25 minut
  • pečení: 27–35 minut
  • celková doba přípravy: do hodiny
  • počet porcí: 16 čtverečků nebo 32 trojúhelníčků

Ingredience

  • 185 g másla
  • 185 g kvalitní hořké čokolády
  • 85 g hladké mouky
  • 40 g kakaového prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 3 velká vejce
  • 275 g cukru krupice

Postup

  1. Nakrájejte 185 g másla na malé kostičky a vyklopte je do středně velké mísy. Stejně tak rozlámejte 185 g hořké čokolády na malé kousky a vhoďte je do mísy.
  2. Naplňte malý hrnec asi do čtvrtiny horkou vodou a posaďte na něj misku tak, aby spočívala na okraji hrnce a nedotýkala se vody. Postavte na mírný oheň a nechte tam, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí. Občas promíchejte.
  3. Vyjměte misku z hrnce. Rozpuštěnou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Zatímco čekáte, až čokoláda vychladne, zapněte troubu na 180 °C. Mělkou čtvercovou formu o délce strany 20 cm vyložte papírem na pečení.
  4. Do středně velké mísy prosejte 85 g hladké mouky a 40 g kakaového prášku. Na prkénku nasekejte 50 g bílé čokolády a 50 g mléčné čokolády na kousky.
  5. Rozbijte 3 velká vejce do velké mísy a přisypte 275 g krupicového cukru. Elektrickým mixérem na maximální rychlost vyšlehejte vejce a cukr. Vzniklá směs bude mít hustou, krémovou konzistenci.
  6. Vychladlou čokoládovou směs nalijte na vaječnou pěnu a gumovou stěrkou smíchejte. Cílem je spojit je, aniž by došlo k vyražení vzduchu, takže postupujte jemně a pomalu. Prosejte do mísy směs kakaa a mouky a smíchejte.
  7. Směs bude zpočátku vypadat suchá a prašná, ale pokud budete postupovat velmi jemně a trpělivě, bude nakonec pěnová a kašovitá. Přestaňte těsně předtím, než budete mít pocit, že byste měli, protože toto míchání nechcete přehnat. Nakonec vmíchejte kousky bílé a mléčné čokolády.
  8. Nalijte směs do připravené formy. Jemně ji rozetřete i do rohů a pomocí stěrky urovnejte.
  9. Vložte do trouby a nastavte časovač na 25 minut. Pokud se poté při zatřesení plechem brownies uprostřed kýve, není ještě úplně hotové. V takovém případě plech vsuňte zpět a pečte dalších 5 minut, dokud na povrchu nevznikne lesklá kůrka. Vyjměte z trouby.
  10. Nechte brownies ve formě, dokud úplně nevychladne. Poté rozkrájejte a podávejte. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dobré 2 týdny a v mrazáku až měsíc.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang