Vafle jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si mnozí rádi dopřávají při snídani nebo jako sladkou lahůdku k odpolední kávě. Přestože si je můžete koupit hotové v obchodě, domácí vafle mají zcela nezaměnitelný půvab a chuť. Pokud vlastníte vaflovač, můžete si tuto pochoutku snadno připravit přímo ve své vlastní kuchyni.
Domácí vafle můžete podávat s různými přísadami a doplňky. Tradičně jsou podávány s javorovým sirupem a máslem, ale můžete vyzkoušet také čerstvé ovoce, šlehačku, čokoládu, med, ořechy nebo zmrzlinu. Kombinace příchutí je nekonečná, takže se nebojte experimentovat a vytvářet vlastní originální kombinace.
Jak udělat vafle
Vafle jsou lahodným a oblíbeným pokrmem, který se často podává k snídani nebo jako dezert. Jak udělat vafle, aby byly co nejlepší?
Existuje několik způsobů, jak udělat vafle, včetně použití vaflovače, pánve nebo trouby:
- použití vaflovače – vaflovač je speciální elektrický spotřebič navržený k pečení domácích vaflí, který je pro přípravu domácích vaflí nejlepší
- smažení na pánvi – pokud nemáte vaflovač, můžete si připravit vafle pomocí běžné pánve
- pečení v troubě – použití trouby je způsob přípravy vaflí, který zabere trochu více času
Ať už se rozhodnete použít vaflovač, pánev nebo troubu, budete mít možnost si vychutnat čerstvé domácí vafle. Pokud si přeje, můžete vafle ozdobit ovocem, javorovým sirupem, šlehačkou nebo jakoukoli jinou oblíbenou přísadou. Nechte své kreativitě volný průběh a vytvořte si vlastní vaflové umění.
Domácí vafle – těsto na vafle do vaflovače – recept
Vafle jsou křupavou a chutnou pochoutkou, kterou si můžete připravit přímo ve své vlastní kuchyni. Není nic lepšího než probudit se k vůni čerstvě upečených vaflí a dopřát si je ještě teplé se šťavnatými přísadami.
Ingredience na domácí vafle
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička cukru
- ¼ lžičky soli
- 2 vejce
- 350 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- vanilkový extrakt (volitelně)
Postup na domácí vafle
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Dobře promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně spojily.
- V jiné míse rozšlehejte vejce a přidejte mléko. Pokud máte rádi vanilkovou příchuť, můžete přidat také lžičku vanilkového extraktu.
- Pomalu přilijte tekutou směs z druhé mísy do mísy s moukou a ostatními surovinami. Postupně míchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta bez hrudek. Nepřemíchejte, abyste nedosáhli příliš gumovité konzistence.
- Přidejte rozpuštěné máslo a opět dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Nechte těsto na vafle odpočinout asi 10-15 minut, aby se ingredience lépe propojily.
- Mezitím předehřejte vaflovač a potřete ho tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného másla, aby se vafle nepřilepily.
- Podle pokynů vašeho vaflovače nalijte správné množství těsta na vafle do vaflovače a zavřete ho. Pečte vafle, dokud nezískají zlatavou barvu a nezpevní se.
- Vyjměte hotové vafle a položte je na talíř. Pokračujte v pečení dalších vaflí, dokud nevyužijete všechno vaflové těsto.
- Hotové domácí vafle podávejte ještě teplé s oblíbenými přísadami, jako je javorový sirup, ovoce, šlehačka nebo čokoláda, nebo si k nim připravte jahody v čokoládě. Buďte kreativní a vytvářejte si vlastní kombinace, které vás potěší.
Vafle těsto – recept na zdravé domácí vafle
Vafle jsou oblíbeným pokrmem pro mnoho lidí, a to zejména jako součást snídaně. Nicméně, tradiční vafle často obsahují mnoho kalorií a nezdravých ingrediencí, které by mohly narušit zdravý životní styl.
Toto je recept na vafle, který vytvoří zdravější verzi tohoto oblíbeného pokrmu, které si můžete dopřát bez výčitek.
Ingredience na zdravé domácí vafle
- 1 šálek celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla
- 1 šálek nízkotučného mléka (nebo rostlinné alternativy)
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje nebo kokosového oleje
Postup na zdravé domácí vafle
- V míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- V jiné misce smíchejte med, mléko, vejce a olej. Šlehejte směs vidličkou, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přidejte tekutou směs do suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého vaflového těsta. Případně můžete použít mixér.
- Předehřejte vaflový plech a potřete jej olejem nebo připravte vaflový plech s nepřilnavým povrchem.
- Nalijte těsto na plech ve stejnoměrné vrstvě.
- Opakujte postup s dalšími dávkami těsta, dokud spotřebujete všechno vaflové těsto.
- Domácí vafle podávajete s čerstvým ovocem, jogurtem nebo nízkokalorickým sirupem, abyste přidali další zdravou a chutnou vrstvu.
Recept na vafle – hrníčkový recept
Křupavá vnější strana a měkká vnitřní část vám zajistí dokonalou texturu, zatímco různé přísady a doplňky přidají jedinečnou chuťovou dimenzi. Takže neváhejte, vyzkoušejte tento recept na vafle a užijte si výborné domácí hrníčkové vafle, které potěší celou rodinu.
Vaflové těsto můžete přikryté uchovávat v lednici až týden. Před dalším použitím ho nezapomeňte dobře prošlehat. Do tohoto receptu lze použít i celozrnnou mouku.
Ingredience na hrníčkové vafle
- 2 vejce
- 2 šálky hladké mouky
- 1 a ¾ šálku mléka
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 lžíce bílého cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup na hrníčkové vafle
- Ve velké míse ručním šlehačem šlehejte vejce, dokud nevznikne nadýchaná pěna.
- Do hladké hmoty zašlehejte mouku, mléko, rostlinný olej, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilku.
- Předehřátý vaflovač postříkejte sprejem na pečení.
- Nalijte směs do vaflovače a smažte vaflové těsto dozlatova.
- Domácí vafle podávejte horké s libovolným ovocem, ořechy, čokoládou či javorovým sirupem.
Palačinky – hrníčkový recept
Palačinky jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Tato tenká a nadýchaná lahůdka je ideální na snídani, brunch nebo dokonce jako sladký dezert.
Pokud toužíte po chutných palačinkách, které můžete snadno připravit doma, máme pro vás perfektní hrníčkový recept. Hravě si s ním poradíte, ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař.
Palačinky – hrníčkový recept – ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla) + extra na potření pánve
- vanilkový extrakt (volitelně)
- náplň – např. javorový sirup, marmeláda, ovoce, šlehačka – podle chuti
Palačinky – hrníčkový recept – postup
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Důkladně promíchejte.
- Do suchých ingrediencí vytvořte malý důlek a přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt (pokud ho používáte).
- Pomocí šlehací metličky spojte všechny ingredience do hladkého těsta. Mělo by mít konzistenci podobnou hustému smetanovému krému.
- Nechte těsto odpočinout asi 10 minut.
- Na středně velké pánvi rozehřejte trochu oleje nebo rozpuštěného másla.
- Nalijte asi ¼ šálku těsta na střed rozpálené pánve a nakloňte ji, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celé ploše. Palačinky budou hotové, až se na povrchu objeví bublinky a okraje se začnou lehce zbarvovat.
- Palačinku opatrně překlopte na druhou stranu a nechte ji péct ještě asi 1-2 minuty, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
- Poté hotovou palačinku přeneste na talíř a pokračujte ve stejném postupu s dalším těstem. Můžete palačinky udržovat teplé v troubě při nízké teplotě nebo je servírovat ihned.
- Hotové palačinky můžete posypat cukrem, pokapat javorovým sirupem, potřít marmeládou, přidat ovoce nebo šlehačku – zkrátka přizpůsobte si je podle své chuti.
Domácí vafle jsou skvělou volbou, pokud si chcete dopřát chutnou a jedinečnou snídani nebo dezert. S trochou snahy a lásky k vaření si je můžete snadno připravit přímo ve své kuchyni.
Použití kvalitních surovin, správná příprava těsta, použití vaflovače a kreativita v podávání vám zajistí vynikající výsledek. Takže se pustěte do práce a vychutnejte si ty nejlepší domácí vafle.