Snadné, zdravější dýňové muffiny z celozrnných obilovin. A navíc přirozeně slazené. Jsou stejně lehké, nadýchané a lahodné jako z vaší oblíbené kavárny.
Tyto muffiny obsahují 100% celozrnné suroviny, a přesto zůstávají nadýchané a chutné. Používá se do nich javorový sirup, med či jiné přirozené sladidlo, které jim dodá jedinečnou chuť. Můžete vyzkoušet také zdravé jablečné muffiny.
Příprava
- příprava: 10 minut
- doba pečení: 23 minut
- celková doba přípravy: 33 minut
- počet porcí: 12 muffinů
Tyto muffiny se připravují velice snadno, a to navíc ze základních surovin. Stačí jen jedna miska!
Ingredience
- ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
- ½ šálku javorového sirupu nebo medu
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 šálek dýňového pyré
- ¼ šálku libovolného mléka (např. mandlového)
- 2 lžičky směsi dýňového koření (nebo 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku a ¼ lžičky mletého nového koření nebo hřebíčku)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- 1 ¾ šálku celozrnné mouky
- ⅓ šálku ovesných vloček, plus další na posypání povrchu
- 2 lžičky třtinového cukru na posypání (nepovinně)
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C. Všech 12 otvorů ve formě na muffiny vymažte máslem nebo postříkejte sprejem na vaření. Některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk.
- Ve velké míse vyšlehejte metličkou olej a javorový sirup nebo med. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte. Přidejte dýňové pyré, mléko, směs dýňového koření, jedlou sodu, vanilkový extrakt a sůl.
- Do mísy přidejte mouku a ovesné vločky a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí (pár hrudek nevadí). Pokud chcete přidat další přísady, jako jsou ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce, vmíchejte je nyní.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do formy na muffiny. Vršek muffinů posypte asi polévkovou lžící ovesných vloček, případně lehce posypte třtinovým cukrem a/nebo směsí dýňového koření. Pečte 22 až 25 minut. Zda jsou muffiny hotové, můžete ozkoušet zapíchnutím špejle.
- Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Dokud muffiny nevychladnou, jsou velmi křehké. Možná budete muset přejet příborovým kolem vnějšího okraje muffinů, aby se uvolnily z formy.
- Tyto muffiny chutnají ještě lépe po několika hodinách odpočinku! Vydrží při pokojové teplotě až 2 dny nebo v lednici až 4 dny. V mrazáku vydrží v sáčku až 3 měsíce (stačí jednotlivé muffiny rozmrazit podle potřeby).