Švestky, jablka, meruňky, broskve (vlastně všechny peckovice a malvice) mohou působit potravinové alergie. Lidé je tak z jídelníčku vynechávají i ve vařené nebo jinak tepelně zpracované podobě, která by vlastně ani neublížily.
Tělo (především střeva) po změně jídelníčku na paleo potřebuje čas, než se zahojí. Ale čekání se vyplatí. Tady je švestkový koláč bez mouky, bez lepku a bez cukru.
TIP: Při přípravě koláče můžete švestky nahradit rynglemi.
Ingredience:
- 1/2 hrnku lněných semínek – namletých do mouky
- 8 lžic ghí/bio másla
- 2 šťastná vajíčka
1/4 hrnku kokosového mléka - špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilky
- cca 10 švestek – rozpůlené a nakrájené na plátky/měsíčky
- 4 lžičky odvaru ze sušené/čerstvé stévie / 2 lžičky medu
- 3 lžíce ghí
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžičky odvaru ze stévie / 2 lžičky medu
Postup:
Předehřejte si troubu na 180° a vymažte formu na koláč kokosovým olejem/ghí. Zalijte 1 lžičku čerstvé/sušené stévie zhruba 150 ml převařené vody a nechte chvilku vyluhovat.
Vypeckujte očištěné a omyté švestky a pokrájejte je na měsíčky. Smíchejte mandlovou moukou a rozemletá lněná semínka. Přidejte jedlou sodu, skořici, vanilku. Směs přendejte do mixéru, přidejte ghí a nechte ho zapracovat do směsi.
Poté přidejte vajíčka, kokosové mléko a sůl a znovu propracujte v mixéru. Vzniklé těsto vložte do formy na koláč a poklaďte švestkami. Pečte 40 minut. Mezitím si smíchejte vajíčko se změklým ghí, skořicí a 4 lžičkami odvaru ze stévie.
Po 40 minutách vyndejte koláč z trouby a potřete ho připravenou směsí a pečte dalších 20 minut při 150°.
TIP: Zde lze najít klasické recepty na švestkový koláč s drobenkou a tady recept na švestkový koláč s tvarohem.