Při grilování jsou velmi důležité omáčky, které dodají jídlu tu správnou chuť a rozmanitost.
Zde jsou 3 různé druhy omáček.
Recept 1: Omáčka z grilovaného lilku
Táto omáčka má jemně pálivý nádech, obsahuje zeleninu (dokonce i grilovanou), takže se hodí k masu či zelenině, a také k čerstvě upečenému chlebu či pečivu.
Ingredience
- 2 ks lilků
- 100 ml natural tofu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek česneku
- 1 zelená čili paprička
- 1 ČL čerstvé petrželky, nasekané najemno
- olivový olej
Postup
- Lilky překrojíme na půlky a v osolené vodě je vaříme cca 10 minut.
- Když jsou lilky uvařené (ani měkké a ani tvrdé), grilujeme je do měkka a následně je oloupeme.
- Spolu s ostatnými ingrediencemi je vložíme do mixéru a rozmixujeme na krém.
- Takto připravenou pomazánku podávame nejlépe vychlazenou.
Recept 2: Oblíbená rajčatová omáčka
Tato omáčka je symbolem tradičně zkombinovaných ingrediencí, které se výborně hodí hlavně k masu. Na své si asi přijdou spíše pánové.
Ingredience
- 2 šálky uvařených rajčat, rozmixovaných v mixéru
- 1/2 šálky jablečného octa
- 5 PL medu
- 1/2 PL mletého černého koření
- 1/2 PL najemno nasekané cibule
- 1/2 PL plnotučné hořčice
- 1 PL šťávy z citronu
- 1 PL worčesterové omáčky
Postup
- Všechny ingredience dáme do mixéru, dobře rozmixujeme a podávame v kombinaci s masem nebo opečenými bramborami.
Recept 3: Omáčka z avokáda a bylinek
Podobně jako první varianta, i omáčka z avokáda a bylinek je vhodná k masu, zelenině a také ke grilovaným rybám.
Ingredience
- 2 1/2 zralého avokáda
- 1/4 šálku čerstvého kopru
- 1 1/2 PL čerstvé petrželky
- 1 PL čerstvé bazalky
- 2 PL olivového oleje
- 3 ČL citronové šťávy
- 1/2 šálku studené vody
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
Postup
- Oloupaná avokáda vložíme do mixéru, přidáme kopr, petrželku, bazalku, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a sů a rozmixujeme
- Během mixování přidávame vodu podle požadované hustoty
- Podávame vychlazenou