Lokše se dají připravit jednoduše a zároveň sklidí úspěch při každém stolování. Zde je varianta s marinovaným tofu a zdravým červeným zelím.
Ingredience
- 700 g brambor
- 250 g špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 50 g másla
Ingredience na marinádu
- 250 ml olivového oleje
- mletý kmín
- čtyřbarevný pepř
- 1 větvička tymiánu
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 kusy tofu natural
Ingredience na zelí
- 1 hlávka červeného zelí
- 4 lžíce krystalového cukru
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- sůl
- kmín
- mletý pepř
Postup
- Brambory uvaříme, protlačíme (jako na kaši), přidáme mouku, sůl a zpracujeme na tuhé těsto.
- Z kousků těsta vyválíme placičky a pečeme na horké pánvi z obou stran.
- Nakonec rozpustíme máslo, kterým lokše potřeme.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném oleji. Dosypeme cukr, necháme zkaramelizovat a stále mícháme.
- Přisypeme zelí, přidáme kmín a pepř. Mírně podlijeme vodou a necháme přikryté 15 minut dusit.
- Pak odkryjeme a na mírném plameni necháme odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme octem.
- Tofu překrojíme na užší plátky a marinujeme v marinádě alespoň 8 hodin.
- Následně grilujeme na 180 stupních asi 15 minut.