Tyto čokoládové muffiny neobsahují klasický bílý cukr. Zdravější čokoládové muffiny je možné mlsat bez výčitek kdykoliv!
Nejlepší na muffinech je to, že se velmi snadno připravují. Jsou šikovným dezertem k odpolední kávě a výborně se hodí i k snídani. Navíc neobsahují žádné živočišné ingredience, takže jsou vhodné i pro ty, kteří se vyhýbají laktóze.
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 30 g hořkého kakaového prášku
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 80 g kokosového cukru
- 250 ml zakysaného sójového nápoje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu (můžeme nahradit i mletou vanilkou)
- 100 ml kokosového oleje
- 50 g nasekané velmi hořké čokolády (70%)
Ingredience na ozdobu
- 1 zralé avokádo
- 2 PL hořkého prosátého kakaa
- 2 PL kokosového cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si plech na pečení muffinů a do každé dírky dáme muffinový papírový košíček.
- Do větší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, kakaový prášek a smícháme s kokosovým cukrem.
- V jiné míse smícháme mokré ingredience – rozšlehaná vejce, olej a zakysaný sójový nápoj.
- Mokré ingredience nalijeme na suché a vařečkou zlehka vmícháme. Pozor, opravdu jen zlehka – jinak bude muffinových těsto gumové. V těstu mohou klidně zůstat hrudky mouky.
- Těsto rozdělíme do muffinových forem a pečeme asi 20 minut.
- Pomocí špejle vyzkoušíme, zda jsou muffiny propečené a pokud zůstane špejle suchá po zapíchnutí do muffinů, vyjmeme je z trouby a necháme na mřížce vychladnout.
- Zatím si připravíme polevu. Na polevu umixujeme avokádo, kakaový prášek a kokosový cukr do hladkého krému a zdobícím sáčkem (nebo klidně i lžící) naneseme na vychladlé muffiny.