Kurkuma je v tuzemsku známá především jako součást kari koření. Zároveň je kořením, které pomáhá lidskému zdraví.
Kromě výborné chutě má i celou řadu užitečných vlastností. Používala se už ve starověké Číně a Indii.
Kurkuma je jedno z nejpopulárnějších koření na světě
V posledních letech její léčebné vlastnosti potvrzují i mnohé vědecké výzkumy. Nejvýznamnější složkou je kurkumin, který má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Účinnost kurkumy se výrazně zvyšuje v kombinaci s pepřem. Doporučuje se její vnitřní užívání kombinovat s tukem, jelikož je to látka rozpustná v tuku.
Vzhledem k tomu, že kurkuma má dost silné účinky, netřeba její množství na začátku přehánět. Jako ve všem i zde platí – všeho s mírou.
Zlaté mléko s kurkumou
Starý ajurvédský nápoj, který stimuluje imunitní systém, pomáhá při nachlazení a během chřipkové epidemie. Kurkuma je přírodní antibiotikum antivirotikum, čistí organismus, pomáhá játrům, čistí krev a napomáhá trávení.
Ingredience varianta 1
- 1 sklenice kokosového mléka (mandlového, rýžového, případně i kozí, kravské)
- ½ čajové lžičky kurkumové pasty
- 1 lžíce organického kokosového oleje
- skořice
- na dochucení – med, vanilka, atd.
Postup
- 1 sklenici mléka přivedeme do varu, nevaříme.
- Přidáme 1-2 čajové lžičky kurkumy a dobře promícháme.
- Necháme trochu vychladnout a přidáme med.
- Je vhodné přidat trochu kokosového oleje, nebo jiného kvalitního oleje.
- 1/3 mléka můžeme zaměnit za horkou převařenou vodu, ve které kurkumu rozmícháme a přidáme 2/3 teplého mléka a med.
- Teplý nápoj se pije před spánkem.
Ingredience na kurkumovou pastu
- ¼ sklenice kurkumy (cca 40-50 g)
- ½ čajové lžičky pepře
- ½ sklenice převařené vody
Postup
- Ingredience smíchejte v malé pánvičce, zahřejte na slabém ohni a míchejte, dokud z toho nebude pasta, cca 5-7 minut.
- Pastu přeložíme do skleněné nádoby, vychladíme a dáme do lednice.
- Takto vyrobenou pastu lze používat 30-40 dnů.