Lehká a zdravá alternativa k masovým karbanátkům. Možná právě tento recept ukáže, jak se chuťově přeorientovat na zdravou variantu.
Zdravotních benefitů mají tyto karbanátky hned několik. Nesmaží se na oleji, ale pečou se v troubě. Obsahují špaldu, semínka, cizrna, kurkumu a česnek. Díky tomu jsou velmi chutné i zdravé.
Ingredience
- 2 krajíce špaldového hleba
- 1 PL drcených lněných semínek
- 1 konzerva cizrny
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 4 PL olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- kurkuma, případně kari
Postup
- Špaldový chléb rozdrtíme na malé kousky, a spolu s drcenými lněnými semínky a rozdrcenou cizrnou je dáme do misky.
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek do zlatova.
- Směs cibule a česneku přidáme k chlebu se lnem a cizrnou, promícháme, osolíme a okořeníme pepřem a kurkumou podle chuti.
- Na konec do směsi přidáme slunečnicová semínka, která můžeme pomocí mlýnku na kávu rozdrtit na menší kousky.
- Celou směs promícháme, postupně tvarujeme malé karbanátky, které poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
- Před vložením do trouby je pokapeme olejem a při 200 stupních C upečeme dozlatova z obou stran.
- Podáváme samostatně s různými druhy salátů, nebo jako součást burgeru.
Pšenice špalda
- je starý nešlechtěný druh pšenice se zajímavou ořechovou chutí
- obsahuje vysoký podíl bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, zinek, hořčík, vápník, draslík a vitaminy B, A a E
- patří mezi tzv. hřejivé potraviny – prokrví organismus
- stimuluje imunitní systém a působí regeneračně na buňky
- je lehce stravitelná a bývá lépe snášena alergiky