V období chladných zimních dnů se mění i stravování. Kyselé zelí, brambory, mrkev, červená řepa, dýně v podobě různých druhů jídel se v zimním období dostanou rozhodně do popředí.
Standardní postup je takový, že se kuličky smaží na pánvi, případně přímo ve fritéze. Vyzkoušejte však zdravější verzi a připravte si je v troubě. Díky tomu neobsahují mnoho oleje, jsou lehčí na trávení a to, že nemusíte stát u pánve také ušetří čas.
Ingredience
- 6 ks brambor, uvařených do měkka
- 1 celé vajíčko
- 1/2 šálku nastrouhaného uzeného tofu
- 1 šálek uvařené quinoy
- 1 středně velká cibule, nakrájená na malé kostičky
- 1 šálek uvařené petržele, nakrájené na malé kostičky
- 1 PL soli
- 1 PL mletého kmínu
- 1 PL mleté papriky
- 1/2 lžičky chilli prášku
- olivový olej
- 1 lžička mletého pepře
- 1 1/2 šálku nakrájeného celozrnného toastu
Postup
Příprava quinoa je snadná. Stačí postupovat dle uvedeného návodu a úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.
- Uvařené a vychladlé brambory vložíme do mísy a rozdrtíme.
- K bramborám přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme je a tvarujeme kuličky, které necháme odstát cca 15 – 20 minut.
- Na plech dáme pečící papír, na něj poklademe připravené kuličky a pokapeme olivovým olejem.
- Při teplotě 200 stupňů C upečeme dozlatova (během pečení je otáčíme).
K tomuto jídlu se výborně hodí např. sójová majonéza.