I vás už někdy tradiční pečení trochu nudí a hledáte nové inspirace? Pokud znáte mrkvový dort, co takhle upéct si něco velmi podobné?
Praktické povidlové mrkvové šátečky do ruky jsme vylepšili, přidali do těsta syrovou, čerstvě nastrouhanou mrkev a vynechali cukr. Rychlé, jednoduché a dobré.
Ingredience
- 200 g najemno nastrouhané mrkve (asi 4 menší, resp. 2 větší mrkve)
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g rostlinného tuku, nebo másla
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- 100 g džemu (nejlepší je tuhý, například švestkový)
- Případně trochu moučkového cukru na posypání.
Postup
- V míse promícháme prosetou mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou mrkví.
- Přidáme změklý rostlinný tuk nebo máslo a rukama zpracujeme na těsto.
- Spracované těsto bude trochu lepkavé, ale to nevadí. Zabalené v potravinové fólii ho necháme asi hodinu odpočinout v lednici (proces lze urychlit odložením do mrazáku, je třeba dávat pozor, aby těsto nezmrzlo).
- Po vyjmutí z ledničky těsto rozválíme na pomoučeném vále a nožem ho nakrájíme na asi 5×5 cm velké čtverce.
- Do středu každého čtverce dáme půl lžičky tuhého džemu a všechny čtyři rohy spojíme uprostřed.
- Pečeme na 200 stupních asi 15-20 minut, dokud se těsto nezačne barvit do zlatohněda.
- Po upečení necháme vychladnout a můžete je zlehka posypat moučkovým cukrem.