Jak zdravě sladit – javorový sirup, stévie, kokosový cukr

Zdraví

V supermarketech či v různých obchůdcích se zdravou výživou se už dnes můžete setkat s opravdu bohatou nabídkou sladidel.

Asi jste však postřehli, že mezi samotnými sladidly jsou poměrné velké cenové rozdíly a proto si určité kladete otázku, proč je to tak?

Jak zdravě sladit a jaký cukr použít?

Javorový sirup

Když se řekne javorový sirup, první co vás určitě napadne je to, že pochází z Kanady. Co by jste však ještě měli vědět:

  • jeho výroba je velmi náročná, což se samozřejmě odráží na vyšší ceně
  • je považován za nejzdravější sladidlo, hlavně díky vysokému obsahu živin
  • je bohatý na antioxidanty, které účinně bojují proti rakovině a cukrovce
  • zajímavostí je, že má i antibakteriální účinky
  • má vysoký obsah zinku a manganu, které podporují srdce, imunitní systém a mužskou prostatu
  • je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, fosforu a vitamínů sk. B
  • důležité také je, že obsahuje méně kalorií než med

Stévie

Někteří z vás o stévii už něco zaslechli, jiní ji dokonce ve své kuchyn už používají. Co jsme však o stévii ještě neřekli:

  • je 30 – 50 x sladší než rafinovaný cukr
  • zelené listy nebo prášek je přírodně nezpracované sladidlo, které se hodí hlavně na ochucení čajů a nápojů
  • běžně lze koupit tzv. bílý prášek, který je 300 x sladší než cukr (k dostání jsou přímo i tzv. stéviové tabletky v podobném obalu jako sladidlo pro diabetiky)
  • je k dispozici i v tekuté formě, díky čemu se hodí do receptů, kde se běžně používá např. javorový sirup, agávový sirup nebo med
  • je výborná nejen pro diabetiky i pro lidi s kvasinkovými onemocněními a rakovinou

Kokosový cukr

Když sa řekne kokos, všichni hned vědí o čem je řeč. Avšak jen málokdo ví, že existuje i tzv. kokosový cukr, který se získává z květů kokosové palmy. Víte, v čem je jedinečný:

  • nektar sa sbírá ručně, následně se pomalu ohřívá, aby se odstranila prebytečná vlhkost
  • v porovnání s klasickým cukrem je o něco méně sladký, není tak křupavý a už vůbec necítíte, že je to kokos
  • je k dispozici i v tekuté formě
  • má kávovo-karamelovou příchuť a v porovnání s třtinovým cukrem má jemnější krystalky
  • je dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, železa a zinku
  • je také zdrojem vitaminu C a vitamínů sk. B
  • je vhodný i pro diabetiky

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang