Quiche neboli slaný koláč je z pohledu přípravy velmi jednoduchý a každý člen domácnosti si v něm jistě najde tu svou nejoblíbenější ingredienci.
Žampiony, špenát, kvalitní šunka, tvrdý sýr a samozřejmě vejce, olivový olej, červená cibule a mleté černé koření spolu vytvořili opravdu chutnou kombinaci pro tento slaný koláč. Samozřejmě, že pokud máte rádi česnek a rajčata, klidně je přidejte do receptu quiche se špenátem.
Ingredience
- 1 šálek červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
- 1 PL olivového oleje
- 1 balíček mraženého špenátu
- 2/3 šálku kvalitní šunky nakrájené na kostičky
- 5 ks vajec
- 3 šálky tvrdého sýra nastrouhaného najemno
- 1/2 lžičky mletého pepře
- sůl
Postup
- Na pánev dáme olivový olej, přidáme cibuli a žampiony, restujeme do měkka.
- Přidáme nakrájený špenát a šunku, restujeme cca 3 – 4 minuty, dokud se nám neodpaří přebytečná voda. Směs odstavíme, necháme zchladit.
- Celá vejce a nastrouhaný sýr spolu v misce dobře promícháme, přidáme vychladlý špenát, pepř, v případě potřeby sůl a dobře promícháme.
- Takto připravenou směs nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem.
- Quiche pečeme dozlatova při teplotě 185 stupňů C cca 40 – 50 minut.
TIP: pokud máte doma čerstvý špenát, použijte ho – je vždy lepší, než ten mražený
Zdravotní účinky špenátu:
- udržuje oči a kosti zdravé
- pomáhá při trávení a zácpě
- vyplavuje toxiny z tlustého střeva
- jeho pravidelná konzumace udržuje pokožku zdravou