Cuketová polévka se zázvorem udělá radost těm, kteří hledají něco lehké a zdravé pro trávení a zejména těm, kteří mají pocit, že na ně něco „leze“.
Zázvor zahřívá a pomáhá v boji proti bacilům, které jsou všude kolem nás. Cuketa, kuřecí prsa, suché víno a ostatní ingredience jen umocní vynikající chuť této polévky.
Ingredience
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 PL olivového oleje
- 1 menší cibule
- 200 kuřecích prsou (nakrájených na malé kostičky)
- hrst sušených hub
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 dcl suchého bílého vína
- 1 větší cuketa (příp. 2 malé cukety)
- 1 PL škrobu (šťávy) z čerstvého bramboru
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 hrsti pohankových vloček (příp. nudlí)
- 2 PL šťávy z citronu
Postup
- Sušené houby namočíme na cca 10 minut do vody.
- Na kostičky nakrájený zázvor zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme do zlatova.
- Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí prsa a opékáme cca 5 minut.
- Houby scedíme a přidáme je do masa, promícháme, ochutíme solí, sojovou omáčkou a vínem. Přikryjeme a dusíme cca 10 minut.
- Cukety nakrájíme, přidáme k masu a podle potřeby zahustíme šťávou z brambor.
- Tuto směs následně zalijeme zeleninovým vývarem a dále vaříme cca 10 minut.
- Na konec přidáme nudle a vaříme ještě cca 3 minuty.
- Polévku odstavíme, dochutíme šťávou z citronu a případně i solí.
- Cuketová polévka se může podávat s najemno nakrájenou zelenou cibulkou.
Zdravotní účinky zázvoru
- Podporuje trávení, působí spazmolyticky na hladké svalstvo trávicího ústrojí, zvyšuje produkci žluči, pomáhá při nadýmání.
- Příznivě působí proti nevolnosti, omezuje růst bakterie Helicobacter pylori.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriální.
- Prevence chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipka, pomáhá při zánětech dýchacích cest.
- Podporuje cirkulaci krve.
- Tlumí bolest.