Máme jaro, v zahradách všechno kvete a už brzy začne vonět první úroda. Je čas vyzkoušet osvěžující ovocný koláč. Kombinace čerstvých malin a citrónu vás určitě dostane.
Ovocný koláč je jednoduchý na přípravu a překvapí vláčností. Tajemství tkví v použitých surovinách. Díky zakysanému sójovému nápoji zůstane těsto po upečení příjemně šťavnaté. Koláč je vhodný i pro ty, kteří se vyhýbají laktóze.
Ingredience
- 170 g hladké mouky
- 1,5 ČL kypřícího prášku nebo sody bikarbony
- ¼ ČL soli
- 180 g cukru krystal
- 100 g změknutého tuku na pečení
- 2 vejce
- 1 ČL mleté vanilky
- 200 ml zakysaného sójového nápoje
- 2 ČL čerstvě nastrouhané citrónové kůry
- 150-200 g čerstvých malin
- práškový cukr na posypání
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si kulatou formu s průměrem asi 20 cm. Vysteleme ji papírem na pečení.
- Do misky přesejeme mouku a smícháme ji s kypřícím práškem a solí.
- V mixéru spolu utřeme křišťálový cukr a změknutý tuk. Přidáme 1 vejce a vanilku a ješte spolu pořádně promícháme.
- Do vyšlehané cukrové směsi nasypeme mouku, promixujeme a nakonec přidáme zakysaný nápoj, citrónovou kůru a umícháme do homogenní směsi.
- Nalejeme do formy a pečeme 20 minut. Potom na povrch koláče nasypeme maliny. Jemně je vtlačíme do těsta, aby byly částečne ponořeny.
- Koláč dále dopékáme asi 30-40 minut. V případě, že použijete větší formu než doporučujeme, koláč bude nižší a tedy stačí kratší doba pečení. Pro jistotu si udělejte zkoušku pomocí špejle – když ji vytáhnete z koláče suchou, je hotový.