Podzim s sebou přináší spoustu dobrého. Jedinečné barvy přírody, šumění padajícího listí, zrání oblíbeného ovoce. Recept na hruškové muffiny z celozrnné mouky, bez klasického cukru a laktózy inspiruje k využití sladkch plodů podzimu.
Je to zdravější alternativa klasických muffinů. Žádný bílý cukr, na slazení využíváme zejména sladké ovoce a kokosový cukr. Místo klasické mouky používáme celozrnnou.
Nepoužíváme ani kravské mléko nebo máslo, takže muffiny jsou vhodné i pro lidi s bezlaktózovou dietou.
V receptu jsme použili i oblíbené zimní koření skořici a hřebíček, které mají zahřívající účinek.
Ingredience
- 2 vejce
- 50 g kokosového cukru (případně si najděte svou alternativu zdravého slazení)
- 100 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 125 ml zakysaného sójového nápoje
- 85 g rostlinného tuku
- 1 velká hruška (ne příliš měkká)
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- V misce vyšleháme vejce s kokosovým cukrem do bledé pěny, pak přidáme změklý rostlinný tuk a řádně jej vmícháme.
- Oba druhy mouky prosejeme spolu s kořením a kypřícím práškem do vajíčkové směsi a vmícháme je pomocí vařečky. Přidáme zakysané sójové mléko a zamícháme. Těsto necháme asi čtvrt hodinu odpočívat.
- Muffinům nepřekážejí moučné hrudky, právě naopak. Snažme se proto mouku a mléko vmíchat jen tolik, aby se promíchaly jednotlivé směsi. Pokud bychom směs příliš promíchaly, muffiny by zůstaly gumové.
- Hrušku nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme a na závěr ji jemně vmícháme do muffinové směsi.
- Naplníme muffinové košíčky a pečeme asi 18 minut.
Hruškové muffiny lze obohatit o ovesné vločky (odeberte však stejné množství mouky, kolik přidáte vloček). Recept vystačí na jeden minimuffinový plech (24 ks), nebo na dvanáct klasických muffinů.