Super lehký a super rychlý koláč s borůvkami a ostružinami. Je tak univerzální, že se dá skvěle obměňovat ovocem podle sezóny.
Hrníčkový rychlý koláč nepotřebuje vážení, jako měřítko poslouží obyčejný hrnek. Rychle naměřené, rychle zamíchané, rychle upečené.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hnědého krystalového cukru
- ¾ hrnku zakysaného sójového nápoje
- ½ hrnku oleje neutrální chuti
- 2 celá vejce
- ½ balíčku kypřícího prášku
- 1 lžička instantní kávy
- dva hrnky sezónního ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů C.
- Ve větší míse nejprve smícháme všechny suché přísady a pak k nim přidáme zakysaný sójový nápoj, který nám koláč krásně nakypří a díky němuž zůstane koláč šťavnatý.
- Po promíchání přidáme olej, vejce a řádně vše zamícháme. Pokud nemáme mixér, stačí i vařečkou.
- Kulatou dortovou nebo koláčové formu vytřeme troškou oleje a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní připravené těsto a ozdobíme ovocem.
- Pečeme asi 25 minut. Špejlí otestujeme, zda je koláč řádně propečený i ve středu.
- Necháme zcela vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
TIP: Pokud děláte koláč menší a vyšší a nechcete, aby vám ovoce propadlo na dno, máme pro vás osvědčený trik. Ovoce jemně obalte hladkou moukou a ono zůstane na povrchu koláče.