Kotlíkový guláš je znám jako jídlo, které standardně obsahuje maso. Zde je recept na lehčí verzi – kotlíkový guláš s tofu. Díky výměně masa za uzené tofu toto jídlo nezatíží trávení a budete se po něm cítit lehce. Rozdíl v chuti téměř nepoznáte.
Recept na kotlíkový guláš s tofu lze použít ve více případech. Buď když nechcete použít maso, nebo jej zrovna nemáte k dispozici, nebo jako alternativu, když si sice chcete pochutnat na guláši, avšak zároveň chcete něco lehkého a zdravého.
Ingredience
- 2 ks uzeného tofu
- 0,5 l vody
- 250 g rajčat
- 150 g papriky trikolóra
- 100 g cibule
- 300 g brambor na kostičky
- 10 g česneku
- 30 g kečupu
- olivový olej
- 1/2 KL směsi koření na guláš
- 1/2 KL sladké papriky
- 1/2 KL majoránky
- 1/2 KL kmínu
- směs chilli
- tymián
- oregáno
- škrob z nastrouhaného bramboru
- sůl
Postup
- Cibuli osmahneme na oleji, přidáme koření (paprika, směs na guláš, kmín, chili) spolu s bramborami, které v tomto základě orestujeme.
- Podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, brambory dusíme do poloměkka.
- Přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky, česnek, bylinky a necháme přejít varem.
- Nakonec přidáme papriku a rajčata nakrájená na kostičky a ještě 5 minut podusíme.
- Na závěr můžeme dochutit trochou rajského protlaku a podle potřeby zahustit škrobem z nastrouhaného bramboru.