Plněná paprika s rajským protlakem a knedlíkem je u nás poměrně oblíbeným jídlem, milují ho děti i dospělí. Zde je velmi jednoduchý recept na pečené papriky plněné marinovaným tofu, kuskusem, cherry rajčaty, sýrem feta a dalšími chutnými ingrediencemi.
Pečené papriky plné zdravých ingrediencí
Recept obsahuje kombinaci takových ingrediencí, které spolu výborně ladí. Díky tofu je toto jídlo cenným zdrojem zdravých rostlinných bílkovin.
Ingredience
- 4 papriky (žlutá, zelená, červená nebo oranžová)
- 1 šálek kuskusu
- 1 plechovka konzervovaných fazolí
- 5-6 ks nakrájených cherry rajčat
- 1 šálek rozdrceného marinovaného tofu
- 1 šálek rozdrobeného sýru feta
- 1 svazek nakrájené jarní cibulky (oddělíme bílou a zelenou část)
- 1 stroužek nasekaného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
- pepř
- šťáva z čerstvého citronu
Postup
- Troubu předehřejeme na 185 ° C.
- Papriky omyjeme, spodní a vrchní část papriky odřízneme, vyjmeme semínka a naplníme připravenou směsí (spodní část papriky odřízneme tak, aby nám stála. Paprika však nemůže být ze spodu děravá).
- Směs si připravíme tak, že fazole, sýr feta, tofu, kuskus, cherry rajčata, bílou část jarní cibulky, česnek a oregano spolu smícháme v misce, osolíme a opepříme.
- Směs zlehka promícháme a naplníme jí papriky. Papriky zavřeme vložíme do zapékací mísy (přidáme cca 1 dcl vody) a zakryté je upečeme do měkka.
- Pokud chceme, nakonec můžeme použít gril.
- Takto připravené pečené papriky pokapeme šťávou z čerstvého citronu (můžeme posypat nasekanou zelenou částí jarní cibulky) a podáváme se zeleninovým salátem.
Zdravotní účinky papriky
- pomáhají při hubnutí
- snižují hladinu cholesterolu
- díky vitamínu C pomáhají udržovat imunitní systém (stačí 1 šálek)
- snižují riziko rakoviny prsu
Zdravotní účinky fazolí
- pomáhají jako prevence onemocnění srdce
- bojují proti rakovině
- snižují cholesterol
- pomáhají při hubnutí
- jsou vhodné pro lidi s cukrovkou