Pečený losos s chřestem a šťávou z limetky je vynikajícím zdrojem vitamínu D, který kromě slunce přijímáme zejména z ryb. Chřest a limetka tomuto receptu dodávají netradiční chuť.
Příprava tohoto receptuzabere cca 30 minut a množství ingrediencí je určeno pro cca 4 osoby.
Ingredience
- 600 g brambor
- 4 ks filetu z lososa s kůží
- 300 g chřestu
- 1 ks limetky (potřebujeme: šťávu z 1/2 limetky a nastrouhanou kůru z celé limetky)
- 2 PL kapary
- 1 stroužek česneku
- 5 PL extra panenského olivového oleje
- 1 PL nasekané petrželky
- 1 PL nasekané pažitky (i sušené)
- sůl
Postup
- Brambory oloupeme, překrojíme na polovinu a v osolené vodě je uvaříme do měkka. Promícháme je s 1 PL olivového oleje a s nasekanou petrželkou.
- Na pánev dáme olej a lososa osmažíme do křupava z obou stran. Začínáme smažením (cca 4-5 minut) strany s kůží. Druhou stranu smažíme asi po dobu 2-3 minut.
- Pokud se nám smaží losos, vložíme chřest do osolené a vařící vody a necháme vařit dokud nezměkne.
- Nastrouhanou kůru z limetky, nakrájené kapary, rozmačkaný česnek a nasekanou pažitku spolu promícháme a smícháme s uvařeným chřestem.
- Grilovaného lososa polijeme šťávou z limetky a podáváme s bramborami a chřestem