Tradiční babiččiny zelňáky na sladko

Kynuté moučníky

Tento recept není úplně lehký. Ani na přípravu, ani na trávení. Jsou však výborné a patří k zimnímu období. Zelňáky se připravují na slano i na sladko. A toto je právě výborný recept na sladko. Dosud nikdo neodolal, dokonce i vybíravé děti je milují. Jen jim neříkejte, že je v tom zelí.

Tradiční pokrmy z bílého zelí nebo červeného zelí mají v naší kuchyni nezastupitelné místo a často nás přivedou zpět do časů, kdy se vše vařilo s láskou a péčí.

Jedním z těchto klasických pokrmů jsou zelňáky, chuťově bohaté a hřejivé placky, které nám připomínají babiččiny dobrůtky a zároveň nás utěší v chladných zimních dnech.

Jejich vůně a chuť nás nepřestávají uchvacovat, a tak se pojďme společně ponořit do tajů jejich přípravy. Přineseme vám tradiční recepty i moderní variace, které si můžete upravit podle svých chutí.

Uvařme si společně zelňáky a vraťme se zpět do časů, kdy jednoduchost a vynikající chuť byly to hlavní.

TIP: Vyzkoušejte také cuketové nudle nebo zapečenou cuketu.

Zelňáky jsou skvělou večeří i obědem.

Zelňáky – zelňáky recept

Zelňáky se připravují z kynutého těsta. Nemusíte se bát, ještě se nestalo, že by nevyšly. Maximálně, pokud je necháte málo vykynout budou trošku tvrdší, ale i tak velmi chutné.

TIP: Vyzkoušejte také dýňové zelí nebo cuketový nákyp.

Ingredience na zelňáky

  • 600 g polohrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • na špičku nože sůl
  • 3 dcl teplého mléka
  • 1 lžička cukru
  • 25 g droždí
  • tuk na vymazání plechu

Na náplň

  • 1 malá až středně velká hlávka bílého zelí
  • sádlo
  • moučkový cukr
  • skořice

Postup na zelňáky

  1. Troubu si zahřejeme na 200 stupňů a plech vymažeme olejem nebo tukem. Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru připravíme kvásek.
  2. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vajíčka, rozpuštěné máslo a sůl.
    Přidáme kvásek dobře zpracujeme a necháme těsto vykynout přikryté na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a mírně vyválíme. Mělo by zůstat cca 2-3 cm tlusté.
  4. Nakrájíme na kousky a rukama je roztahuje, nejlépe do kruhu. Pokud se těsto trhá nebo lepí, jemně si potřete ruku olejem. Bude se lépe vytahovat. Těsto nesmí být suché, jinak se bude špatně roztahovat
  5. Naplníme vychladlou nádivkou, zabalíme a uložíme na vymaštěný plech.
  6. Na plechu je ještě trochu potřeme olejem a vidličkou z nich uděláme téměř placku.
  7. Dáme upéct do růžova – cca 20 minut.
  8. Po upečení zelňáky třeba ještě jednou potřeme olejem, tukem nebo mlékem, aby nebyly suché.
  9. Náplň: Zelí najemno nakrájíme, osolíme a na tuku udusíme do měkka. Můžete také trochu podlít vodou. Na konce dušení by voda již v hrnci neměla být. Nakonec přimícháme moučkový cukr a skořici podle chuti. Necháme vychladnout.

Zelí na sladko – recept

Sladké zelí na sladko je tradiční česká pochoutka, která skvěle doplní mnoho hlavních jídel. Tato sladká pochoutka z kyselého zelí, jablek a cibule vytvoří harmonickou kombinaci chutí. Zde je jednoduchý recept na toto lahodné zelí, které se stane skvělou přílohou k vašim oblíbeným pokrmům.

Ingredience na zelí na sladko

  • 3 lžíce oleje
  • 100 ml vody
  • 6 lžic cukru krystal
  • 1 ks velká cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 ks jablek
  • 1 sklenice zelí ve sladkokyselém nálevu
  • sůl
  • ocet vinný
  • drcený kmín

Postup na zelí na sladko

  1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme a nastrouháme hrubým struhadlem.
  2. V hrnci zahřejeme olej a na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme cukr a necháme ho rozpustit, až cibule zjemní.
  3. Přidáme zelí s nálevem a nastrouhaná jablka. Za občasného míchání dusíme zelí asi 1 hodinu, než se všechny chutě propojí a zelí zjemní.
  4. Mouku rozmícháme ve vodě, lehce osolíme, a tuto směs přilijeme k dušenému zelí. Za stálého míchání zahříváme a vaříme dalších 10 minut.
  5. Sladké zelí můžeme ochutnat podle svých preferencí, přidat ocet nebo cukr podle chuti. Také můžeme posypat kmínem, což přidá zvláštní chuťový zážitek.
  6. Sladké zelí je připraveno podávat jako výtečnou přílohu k různým pokrmům, jako je medové kuře nebo plněné knedlíky.

Sladké zelí na sladko je jednoduchý, ale chutný pokrm, který se stane výtečnou přílohou k mnoha pokrmům. Tato kombinace kyselého zelí, sladkých jablek a karamelizované cibule vytvoří nezapomenutelnou chuťovou harmonii.

Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si pochoutku plnou vůně a chuti, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky.

Tradiční zelňáky – zelňák – recept

Tradiční zelňáky jsou jednoduchým a chutným pokrmem, který zahřeje srdce a žaludek. Tento recept vám umožní připravit si lahodná kolečka zelí s kysaným zelím a vůní kmínu. Následujte náš krok za krokem průvodce a získejte autentickou chuť domácí kuchyně.

Ingredience na tradiční zelňáky

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g kysaného zelí
  • kmín
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • 500 g uškvařeného sádla se škvarky

Postup na tradiční zelňáky

  1. Mouku prosijeme na vále a vytvoříme důlek uprostřed. Do tohoto důlku přidáme uškvařené sádlo se škvarky, mléko, kmín a špetku soli.
  2. Všechny suroviny v důlku pečlivě promícháme a začneme hníst těsto, dokud nezískáme hladkou a pružnou konzistenci.
  3. Těsto vyválíme na válu a pomocí tvořítek vykrajujeme kolečka.
  4. Kolečka sestavíme na plechu a předehřátou troubu dáme péct při teplotě 200 °C. Pečeme je asi 25-30 minut, nebo dokud nezískají pěkně zlatavou barvu.

Tradiční zelňáky jsou lahodnou připomínkou domácího vaření a chutí z minulosti. Tyto kolečka zelí s nádechem kmínu jsou výbornou volbou pro každou příležitost. Dejte jim šanci a pochutnejte si na jednoduchosti a chuti tradiční české kuchyně.

K zelňákům můžete podávat naložené zelí.

Zelňáky v troubě – recept

Tradiční zelňáky jsou lahodným pokrmem, který spojuje vůni kysaného zelí s křupavým těstem. Tento recept vás provede přípravou těchto chutných koleček, které se stanou skvělou pochoutkou na vašem stole. Zachovejte si chuť domácí kuchyně s tímto klasickým receptem.

Ingredience na zelňáky v troubě

  • kysané zelí (bez nálevu)
  • hladká mouka
  • vepřové sádlo
  • sůl (upravte podle slanosti zelí)
  • drcený kmín

Postup na zelňáky v troubě

  1. Kysané zelí okapejte a nakrájejte na jemné kousky, abyste odstranili přebytečnou kyselost.
  2. V míse smíchejte nakrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vše pečlivě promíchejte, dokud vznikne měkké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky a dobře promíchejte.
  3. Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4 – 0,5 cm.
  4. S pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka z těsta.
  5. Vykrojené zelňáky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se papír na plechu nepřichytí dobře, můžete ho lehce potřít tukem na pečení, například sádlem nebo máslem.
  6. Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Důležité je, aby povrch zelňáků zůstal zlatavý, ale ne hnědý.

Zelňáky v troubě jsou jednoduchým receptem, který vás okamžitě přenese do tradiční české kuchyně. Tato kolečka zelí s křupavým těstem jsou skvělou pochoutkou pro všechny věkové kategorie. Podávejte je jako přílohu nebo samostatný pokrm a nechte si chutnat chuť domácího vaření.

Babiččiny zelňáky – recept

Babiččiny zelňáky jsou klasickým pokrmem, který se v našich rodinách předává z generace na generaci. Tyto placky s kysaným zelím a majoránkou mají výraznou chuť a jsou připraveny na pánvi s využitím vůně sádla. Následujte tento recept a ochutnejte jedinečnou chuť domácí kuchyně, která vám zahřeje srdce.

Ingredience na babiččiny zelňáky

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 větší cibule
  • 100 g sádla
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na babiččiny zelňáky

  1. Nejprve kysané zelí důkladně omyjte pod tekoucí vodou, aby se zbavilo nadbytečné kyselosti. Poté ho důkladně sceďte a nakrájejte na drobné kousky.
  2. Cibuli nakrájejte na jemné plátky. V pánvi rozehřejte sádlo a zpěníte na něm cibuli dozlatova.
  3. Přidejte nakrájené zelí a nechte ho dusit spolu s cibulí a sádlem asi 10 minut. Při dusení přidejte majoránku, sůl a pepř podle chuti. Směs nechte vychladnout.
  4. Do mísy vložte hladkou mouku a přidejte zchladlou směs zelí, cibule a majoránky. Vše dobře promíchejte, dokud získáte kompaktní těsto.
  5. Z těsta vytvořte menší placičky, které budou mít tloušťku zhruba 1 cm.
  6. Na pánvi rozehřejte sádlo a na něm placičky z obou stran smažte dozlatova. Dbejte na to, aby byly křupavé.

Babiččiny zelňáky jsou výjimečnou lahůdkou, která vás přenese do minulosti a do chutí, které známe z domácí kuchyně našich babiček. S kysaným zelím, majoránkou a vůní sádla vytvoříte pokrm, který zaručeně potěší nejen chuťové buňky, ale i duši. Vychutnejte si jedinečný kousek tradice naší kuchyně.

Zelňáky z kysaného zelí – recept

Zelňáky z kysaného zelí jsou tradičním pokrmem, který spojuje výraznou chuť kysaného zelí s vůní majoránky a křupavostí, kterou získají díky smažení na pánvi s využitím sádla. Tento recept vám ukáže, jak připravit tyto chutné placky. Jsou skvělou volbou na svačinu nebo přílohu k hlavnímu jídlu.

Ingredience na zelňáky z kysaného zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 větší cibule
  • 100 g sádla
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na zelňáky z kysaného zelí

  1. Nejprve kysané zelí důkladně omyjte pod tekoucí vodou, abyste snížili kyselost. Poté ho jemně nasekejte nebo nastrouhejte.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a zpěňte na pánvi v rozehřátém sádle dozlatova.
  3. Přidejte kysané zelí a nechte ho dusit se zpěněnou cibulí a sádlem asi 10 minut. Při dušení přidejte majoránku, sůl a pepř podle chuti. Směs nechte vychladnout.
  4. Do mísy vložte hladkou mouku a přidejte chladnou směs zelí, cibule a majoránky. Vše dobře promíchejte, dokud vytvoříte kompaktní těsto.
  5. Z těsta vytvořte menší placky, které by měly mít tloušťku zhruba 1 cm.
  6. Na pánvi rozehřejte sádlo a na něm placky smažte z obou stran dozlatova. Snažte se, aby byly krásně křupavé.

Zelňáky z kysaného zelí jsou výbornou lahůdkou, která vám přinese chuť tradiční domácí kuchyně. S kyselým zelím, majoránkou a vonícím sádlem vytvoříte pokrm, který potěší vaše chuťové buňky a připomenete si chutě minulosti. Dejte si je jako svačinu nebo přílohu a nechte si chutnat tuto tradiční lahůdku.

K zelným plackám můžete podávat kysanou smetanu.

Zelňáky jsou bezesporu jedním z těch pokrmů, které nás spojují s našimi kořeny a minulostí. Jejich chuť a vůně nám připomínají, jak krásně jednoduchá kuchyně dokáže být.

Ať už si vyberete tradiční verzi zelňáků podávaných s kyselým zelím a uzeným masem, nebo se rozhodnete experimentovat s moderními variantami a různými ingrediencemi, vždy vás čeká chuťový zážitek, který stojí za to.

Zelňáky jsou pokrmem, který nás nejen nakrmí, ale i potěší a přivede nás zpět do časů, kdy se vařilo s láskou a radostí. Ponořte se do kouzla zelňáků a dejte své chuťové buňky na malý výlet do minulosti.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang