Umíte si představit lepší dezert na horký letní den, než zmrzlinu? A co tak zmrzlinová roláda?
Zmrzlinovou roládu je možné připravit na více způsobů. Ovocná, vanilková či čokoládová. Na její přípravu stačí ruční mixér, lžíce a samozřejmě plech na pečení.
Ingredience
- 3 vejce
- 3 PL práškového cukru
- 1,5 PL hladké mouky
- 1,5 PL polohrubé mouky
- 1 ČL kypřícího prášku
- 0,5 dcl vody
- 0,5 dcl oleje neutrální chuti
- 500 ml oblíbené zmrzliny, například vanilkové
- 100 g kvalitní hořké čokolády na ozdobení
Postup
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s práškovým cukrem do pěny.
- Obě mouky smícháme, promícháme s kypřícím práškem a po lžičkách přidáváme za stálého míchání do vaječné směsi.
- Nakonec dolejeme vodu a olej a všechno pořádně mixérem promícháme.
- Na menší nízký plech si dáme papír na pečení. Pomocí gumové vařečky nebo cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřeme směs na papír. Povrch těsta co nejvíce uhladíme a dbáme na to, aby bylo těsto i v rozích rovnoměrně rozvrstveno.
- Pečeme krátce, asi 10 minut při 200 stupních C. Je důležité těsto nevysušit, jinak ho nebude možné srolovat. Doporučujeme péct nejdříve jen 8 minut, zkontrolovat a v případě potřeby dopéct.
- Upečené těsto pomocí papíru na pečení srolujeme a srolované necháme úplně vychladnout.
- Po vychladnutí opět rozprostřeme a naplníme zmrzlinou, popřípadě posypeme čerstvým ovocem nakrájeným na kousky. Znovu srolujeme a dáme aspoň na půl hodiny do mrazničky.
- Těsně před podáváním můžeme polít rozehřátou čokoládou, která na zmrazené roládě bude velmi rychle tuhnout.
TIP: Zmrzlinová roláda může být vylepšená čerstvým ovocem.