Na internetu obvykle najdete pod názvem špenátové karbanátky pouze špenát smíchaný s vejcem a strouhankou. Tento recept je však opravdu delikatesa.
Složením je tento recept propracovanější a jídlo voňavější, než jednoduché zeleninové a karbanátkové recepty.
Porce: 20 menších karbanátků
Ingredience
- 2 a 1/2 šálku cizrny v konzervě (cizrnu po vyjmutí z konzervy předem dobře osušte)
- 1 malá cibule jemně nakrájená
- 1 stroužek česneku
- 1 a 1/2 šálku čerstvého špenátu (balený)
- 1 a 1/2 lžičky sušené petrželky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku + 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce strouhanky
- domácí pita chléb (nebo koupený v pekárně)
Postup
- Cizrnu, cibuli, česnek, špenát a petrželku mixujte v kuchyňském robotu dokud se nevytvoří konzistentní směs. Zvládne to i ponorný mixér, pokud nemáte robot.
- Smíchejte kmín, koriandr, sůl, mouku, prášek do pečiva a sodu do velké mísy přidejte rozmixovanou směs špenátu a cizrny. Dobře promíchejte dřevěnou vařečkou a ujistěte se, že se vše dobře promíchalo a nezůstaly žádné suché hrudky.
- Na závěr přidejte strouhanku a dobře promíchejte. Pokud by směs nebyla úplně soudržná, přidejte více strouhanky.
- V hluboké pánvi si připravte dostatek oleje na fritování a rozehřejte ho (můžete použít i fritézu). Ze směsi tvarujte mírně zploštělé kuličky o velikosti většího ořechu a opatrně je ponořujte do horkého oleje. Fritujte každý karbanátek asi 5 minut, dokud nejsou dohněda opečené.
- Servírování: pita chléb nařízněte, vložte do něj směs listového salátu, příp. další čerstvou zeleninu podle chuti. Poté přidejte do každého chlebu karbanátky a ochuťte majonézou.