Banánový chléb je v kombinaci s pekanovými ořechy a agávovým sirupem zdravější alternativou k běžně dostupné vánočce.
Kombinace celozrnné mouky, ořechů, vanilky, jogurtu a agávového sirupu je zdraví prospěšná nejen pro dospělé, ale díky jemné banánové chuti si banánový chléb oblíbí i děti.
Ingredience
- 1/2 šálku měkkého másla
- 2/3 šálku agávového sirupu
- 2 vejce
- 1 3/4 pohankové mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičku soli
- 1 1/4 rozmačkaných banánů
- 1/2 šálku bílého jogurtu
- 2 lžičky vanilky
- 1/2 šálku pekanových ořechů
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- V misce smícháme máslo a agávový sirup, přidáme celá vejce a zlehka promícháme.
- Mouku, sůl a prášek do pečiva smícháme spolu.
- Banány, jogurt a vanilku spolu promícháme, přidáme nasekané ořechy a zlehka promícháme.
- Vše smícháme dohromady a vylijeme do moukou vysypané formy (např. do formy na srnčí hřbet) a pečeme při teplotě 185 °C cca 50 – 60 minut
Pozitivní zdravotní účinky banánů
- obsahují vitamin A, vitamin C, draslík, hořčík, železo, zinek, vápník
- podporují soustředění, vytrvalost
- pozitivně ovlivňují dobrou náladu – obsahují aminokyselinu tryptofan, ze které se produkuje serotonin, takzvaný hormon štěstí
- příznivě ovlivňují činnost ledvin, mozku a nervů
- příznivě ovlivňují střevní peristaltiku – při zácpě si dejte zelené banány a proti průjmu působí přezrálé banány
- působí proti nespavosti – dopřejte si před spaním kombinaci mléka medu a banánů
- maska na obličej – hydratují a zklidňují pleť
- maska na vlasy – dopřejte svým vlasům zábal z rozmačkaného banánů a medu – zábal působí hydratačně a vlasy budou po něm pevnější a lesklejší