Tofu je zdrojem zdravých bílkovin i pomocníkem pro imunitní systém. Quinoa a kapusta dodávají tomuto medovo-zázvorovému receptu nezaměnitelnou chuť.
Tofu je všestranná a výživná potravina oblíbená v asijské kuchyni. Vyrábí se ze sójových bobů, které se nechají vysrážet a poté se lisují do bloků. Tofu má jemnou chuť, absorbuje chutě ostatních ingrediencí a je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Díky tomu je důležitou součástí mnoha veganských a vegetariánských jídelníčků.
Jak připravit tofu – příprava tofu
Tofu se neuvěřitelně snadno připravuje. Můžete ho připravit smažením, vařením, pečením nebo grilováním. Je také vynikající jak teplé, tak studené. Při smažení může být křupavé, při vaření v páře má pravděpodobně sýrovější strukturu.
Tofu je neuvěřitelně všestranné a lze ho použít v různých pokrmech napříč kulturami. V asijské kuchyni se obvykle používá jako hlavní bílkovina ve smažených pokrmech, polévkách, knedlíčcích a salátech.
Lze ho také použít místo sýra nebo masa v italských pokrmech, jako jsou lasagne. Můžete jej připravit také s těstovinami, bazalkou a rajčaty nebo zkuste tento vydatný kuskus s tofu.
Z čeho je tofu – složení tofu?
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit.
Je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.
Tofu má řadu zdraví prospěšných účinků. Sójové boby jsou bohatým zdrojem bílkovin. Je také dobrým zdrojem vápníku, železa, selenu a vitaminu B. Navíc má přirozeně nízký obsah tuku a neobsahuje cholesterol.
Medovo-zázvorové tofu – recept
Kombinace tofu, sójové omáčky, medu, zázvoru, quinoy a kapusty bude chutnat dospělým i dětem.
Ingredience na medovo-zázvorové tofu
- 2 balení tofu natural
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička řepkového oleje
Na salát:
- 1 lžička řepkového oleje
- 1/2 cibule
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1 šálek quinoy
- 8 šálků nakrájené kapusty
Postup na medovo-zázvorové tofu
- Tofu vybalíme a osušíme papírovou utěrkou.
- Z 2 kusů tofu si nakrájíme 8 stejných čtverečků.
- V misce smícháme sójovou omáčku s medem, zázvorem a řepkovým olejem. V této směsi marinujeme tofu cca 15 minut z každé strany.
- Tofu spolu s marinádou osmažíme na pánvi, každou stranu cca 3-4 minuty (na mírném ohni).
- Na pánev dáme olej a nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatova.
- Přidáme zeleninový vývar, přivedeme k varu, přidáme quinou a pomalu vaříme cca 20 minut (po dobu vaření můžeme dle potřeby přidat vodu).
- Když je quinoa měkká, přimícháme do ní kapustu a vaříme dalších cca 5 minut.
- Osmažené tofu podáváme se salátem z quinoy a kapusty a na závěr můžeme ještě polít marinádou.
Smažené tofu na pánvi – recept
Tento lahodný recept na křupavé tofu smažené na pánvi se sezamem kombinuje pikantní, sladké a pikantní chutě. Vše je připraveno přímo na pánvi za pouhých 25 minut a je veganské a bezlepkové. Je tak chutné, že se k němu budete vracet pro druhé nebo dokonce třetí porce.
Ingredience na smažené tofu na pánvi
- 1 balení extra pevného tofu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 nasekané jarní cibulky
- 1 lžíce sezamových semínek
Sezamová omáčka
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu smíchaného s 1 lžící studené vody
Postup na smažené tofu na pánvi
- Tofu nechte okapat a protlačte ho mezi dvěma papírovými utěrkami, abyste z něj odstranili co nejvíce tekutiny.
- Nakrájejte tofu na kostičky a vhoďte je do misky s kukuřičným škrobem.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej na středně vysoké teplotě, poté přidejte polovinu nakrájené jarní cibulky a všechny kostky tofu. Tofu nechte smažit 2-3 minuty z každé strany dozlatova.
- Zatímco se tofu smaží, připravte omáčku smícháním ingrediencí na omáčku v malé misce.
- Jakmile je tofu ze všech stran křupavé, snižte teplotu na minimum a do pánve nalijte omáčku, sezamová semínka a zbývající jarní cibulku.
- Promíchejte, dokud nebude tofu rovnoměrně obalené, a podávejte.
- Podávejte ihned. Případně doplňte zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.
Recept na marinované tofu
Tento recept na marinované tofu vás přiměje zamilovat si tofu. Skvěle se hodí na pečení, smažení, grilování, do fritézy a mnoho dalšího.
Ingredience na marinované tofu
- 450 g tofu, lisované alespoň 30 minut a nakrájené na 3 cm velké kousky
Marináda
- 1/4 hrnku lehké sójové omáčky
- 3 lžíce rýžového vinného octa
- 2 lžičky sezamového oleje
- 4 lžičky agáve
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky papriky (nejlépe uzené)
- 2 lžíce vody
Na dokončení
- 2 lžičky oleje (jakéhokoli)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup na marinované tofu
- Do středně velké mísy vložte prolisované a na kostky nakrájené tofu. Přidejte sójovou omáčku a promíchejte.
- Přidejte všechny ostatní přísady marinády (rýžový ocet, sezamový olej, agáve, česnekový prášek, cibulový prášek, černý pepř, papriku a vodu) a důkladně promíchejte. Ujistěte se, že jsou všechny kousky obalené, a nechte tofu v marinádě odležet alespoň 30 minut až 2 dny.
- Na středně vysokou pánev nalijte olej. Jakmile se rozpálí, vyjměte tofu ze zbytků marinády (marinádu nevyhazujte) a vložte ho do pánve. Tofu opékejte z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nebudou všechny strany křupavé a propečené.
- Zatímco se tofu připravuje, přidejte do marinády 1 lžičku kukuřičného škrobu a intenzivně ji prošlehejte.
- Jakmile je tofu hotové, vypněte oheň. Ihned přidejte marinádu a promíchejte. Zbytkové teplo prohřeje omáčku a vyvaří kukuřičný škrob. Promíchejte a nechte vše dohromady alespoň 2 minuty. Odstavte z plotny a podávejte.
Jednoduché recepty s tofu
Pokud vás nezaujal žádný z předchozích receptů, zkuste se inspirovat některým z následujících jednoduchých receptů, které zvládne každý.
Pikantní tofu Stir-Fry
Na velké pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte na kostičky nakrájené extra pevné tofu a smažte, dokud lehce nezhnědne. Přidejte lžíci chilli pasty, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku a 1/4 šálku zeleninového vývaru. Smažte, dokud se nepropeče, asi 5 minut.
Tofu nudlová mísa
Uvařte 200 g oblíbených nudlí podle návodu na obalu. Mezitím rozehřejte lžíci rostlinného oleje na velké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte na kostičky nakrájené extra pevné tofu a smažte, dokud lehce nezhnědne.
Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, 1/2 šálku zeleninového vývaru, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci medu a 1 lžíci rýžového octa. Dusíme, dokud tofu není uvařené, asi 5 minut. Směs tofu podávejte na nudlích.
Thajské tofu kari
Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci rostlinného oleje. Přidejte na kostičky nakrájené extra pevné tofu a za stálého míchání smažte, dokud lehce nezhnědne.
Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, 1/2 šálku zeleninového vývaru, 1 lžíci červené kari pasty, 1 lžičku hnědého cukru a 1 lžíci sójové omáčky. Dusíme, dokud tofu není uvařené, asi 5 minut. Podávejte s vařenou rýží.
Zapečené tofu fajitas
Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím nakrájejte 200 g extra pevného tofu na proužky. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje, 1 lžičkou kmínu, 1 lžičkou uzené papriky, 1/2 lžičky česnekového prášku a 1/2 lžičky soli. Rozložte tofu na plech vyložený pergamenovým papírem. Pečte 25 minut nebo dokud není křupavé.
Mezitím rozehřejte lžíci olivového oleje na velké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte na plátky nakrájenou papriku a cibuli a smažte je do změknutí, asi 8 minut. Vařenou zeleninu podávejte s pečeným tofu.
Recepty z uzeného tofu
Uzené tofu je skvělé tím, že už má svou uzenou chuť a není potřeba jej marinovat a ochucovat tolik, jako přírodní tofu. Vyberete si z následujících receptů?
BBQ tofu špízy
Začněte marinováním extra pevného nebo super pevného tofu ve směsi veganské worcesterské omáčky, tamari, citronové šťávy, česnekového prášku, sušeného tymiánu, černého pepře a uzené papriky. Kostky tofu napíchněte na špíz a grilujte, dokud se lehce nespálí a neprohřejí. Špízy podávejte s jednoduchým přílohovým salátem nebo oblíbenou obilovinou.
Salát z uzeného tofu a kapusty
Tofu nakrájejte na tenké proužky a smíchejte s nakrájenou kapustou, strouhanou mrkví, nakrájenou čekankou, na kostičky nakrájenou okurkou a krémovým avokádovo-tahini dresinkem. Posypte konopnými semínky a podávejte jako oběd plný živin.
Popcorn z uzeného tofu
Smíchejte kostky uzeného tofu s rozpuštěným veganským máslem a kořením a poté je upečte ve fritéze nebo v troubě. „Popcorn“ podávejte teplý s posypem uzené papriky pro extra chuť.
Sendvič BLT z tofu
Tenké plátky uzeného tofu obložte křupavým salátem, šťavnatými rajčaty, krémovým avokádem a veganskou majonézovou pomazánkou. BLT podávejte na lehce opečeném chlebu podle vlastního výběru a získejte tak chutný oběd.
Závěrem
Tofu je potravina, která v posledních letech získala na popularitě díky svým zdravotním přínosům, všestrannosti a udržitelnosti. Je skvělou volbou pro vegetariánskou a veganskou stravu, a dokonce i ti, kteří nedodržují striktně rostlinnou stravu, si ho často dopřejí jako doplněk svých jídel.
Kromě všech svých nutričních výhod a možností vaření je tofu také mimořádně udržitelným zdrojem potravin. Rostliny sóji, z nichž se tofu vyrábí, přijímají více oxidu uhličitého, než kolik ho uvolňují zpět do životního prostředí. To může přispět ke snížení dopadů globálního oteplování a tofu je tak skvělou volbou pro rodiny, které dbají na ochranu životního prostředí.
Shrneme-li to, tofu je výživově hodnotná, všestranná a udržitelná potravina, která se v posledních letech těší stále větší oblibě. Díky své jedinečné struktuře a chuti je skvělým doplňkem různých pokrmů. Ať už jste vegani, vegetariáni, nebo jen hledáte jídlo, které by bylo zdravé, stojí za to tuto starobylou potravinu vyzkoušet.