Recept na hrnkový koláč je vždy dobré mít po ruce. Je nenáročný na přípravu a suroviny a zároveň zabere málo času a přísady obvykle máme po ruce. Při servírování lze přidat kopeček vanilkové zmrzliny, šlehačku nebo ovoce.
Tento recept na hrnkový koláč nevyžaduje zdlouhavé přípravy a míchání. Stačí nasypat do mísy, promíchat vařečkou, vylít do formy a upéct.
Objem hrnku je cca 250 ml.
Ingredience
- 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 hrnku kakaa
- 100 g másla
- 2/3 hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku džemu
- 1/4 hrnku horké vody
- 2 rozšlehaná vejce
- 2-3 PL džemu
- ovoce, šlehačka, zmrzlina na ozdobení
Postup
- Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Kulatou formu (průměr cca 23 cm) vymažeme máslem a dno vyložíme papírem na pečení a také potřeme máslem.
- Smícháme suché přísady – do mísy prosejeme polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a cukr.
- Máslo cukr, džem a vodu dáme do menšího kastrůlku a mírně zahříváme, dokud se máslo a cukr zcela rozpustí.
- Směs nalijeme k suchým přísadám, promícháme, přidáme rozšlehané vajíčka a opět dobře promícháme vařečkou, aby se přísady spojily.
- Těsto vylijeme do formy na pečení a pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Po upečení dáme na mřížku koláč vychladnout.
- V kastrůlku si zahřejeme 1-2 lžíce džemu a vychladlý moučník jím potřeme – z vrchu i po stranách.
- Koláč můžeme ozdobit ovocem, šlehačkou nebo k němu dát kopeček zmrzliny.