Čokoládové koláčky, ze kterých vytéká úžasná hořká čokoláda. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvým ovocem jsou prostě neodolatelné. Dají se připravit i den předem.
Klasickou mouku nahrazuje rýžová a čokoládový zákusek si tím pádem mohou vychutnat i celiatici.
Ingredinece
- 125 g rostlinného tuku nebo másla (trochu si odložíme na vymaštění formiček)
- 200 g kvalitní hořké čokolády (70%)
- 120 g krystalového cukru
- 4 vejce
- 60 g rýžové mouky
- hořký kakaový prášek na posypání
Postup
- Ve vodní lázni rozpustíme tuk (máslo) s čokoládou.
- Vejce vyšleháme s cukrem do světlé tužší pěny.
- Přidáme mouku – rychle ji vmícháme.
- Nakonec vmícháme čokoládovu směs.
- Čokoládovou směs najilejme do formiček, které jsme předem vymazali tukem a na spodek jsme dali papír na pečení, který jsme ještě jemně potřeli tukem.
- Pečeme asi 8-9 minut. Délka pečení závisí na velikosti dortíčků. Platí tu jedno jednoduché pravidlo, dortíčky vyndávejte z trouby hned, když je jejich povrch zacelený (nevadí, když se na povrchu budou objevovat stále mírně nedopečená místa).
- Po dopečení necháme 5 minut odstát a potom je opatrně vyklopíme na talíř. Odstraníme papír na pečení, posypeme kakaovým práškem a podáváme – ideálně s vanilkovou zmrzlinou.
Při pečení je důležité čokoládové koláčky nepřepéct, jinak se ztratí efekt tekuté čokolády uvnitř. Je lepší je vyndat z trouby ve chvíli, kdy se jejich povrch zacelí. Zkuste jemně prstem povrch a když se vám nelepí na prst, vyndejte koláčky z trouby.
Nešetřete na čokoládě a kupte si velmi kvalitní s vysokým obsahem kakaa – je zárukou vynikající čokoládové chuti.