Lehký zeleninový salát je to pravé, co si tělo v létě žádá.
Kombináce tofu a čerstvého římského salátu dochucená lehkým dresingem, udělá tento zeleninový salát ideálním letním obědem.
Ingredience
- 3 kusy římského salátu, opláchnutého, vysušeného a nasekaného
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 1 šálek domácích krutonů
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 balení natural tofu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- sůl a koření
Ingredience na dresing
- 100 g tofu
- 2 malé stroužky česneku
- ¼ šálku octu balsamico
- ¼ šálku jablkového octa nebo bílého vinného octa
- šťáva z poloviny citronu
- 1 polévková lžíea sojové omáčky
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce hořčice
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- sůl a koření na dochucení
Postup
- Nakrájejte tofu na1,5 cm kostky a vložte do mísy. Posypte tofu solí a kořením a promíchejte se sojovou omáčkou.
- Předehřejte pánev na mírném ohni. Po 1-2 min pridejte olej a tofu (bez zbývající sójové omáčky) na pánev.
- Opékejte tofu 3-4 min, potom pár krát otočte dokud se neopeče ze všech stran. Trvá to přibližně10 min.
- Vložte salát, sýr a krutony do velké salátové mísy. Polijte dresingem a promíchejte.
- Na vrch salátu nasypte kostky tofu a přidejte ještě trochu dresingu pro výraznejší chuť.
Dressing – postup
- Vložte česnek a tofu do mixéru a dobře rozmixujte.
- Přidejte ostatní ingredience a mixujte až dokud nebude směs hladká a krémová.
- Ochutnejte a přidejte sůl a koření podle potřeby.
Aby byl salát barevnější a svěžejší, můžete do něj přidat nakrájená cherry rajčata. Jejich výrazná barva udělá ze salátu požitek nejen pro chuťové buňky.