Letní, lehký a velmi osvěžující koláč. Když se zkombinuje čerstvý rybíz s troškou cukru a špetkou skořice, řecký jogurt a křupavá krusta s vůní perníku, vznikne úžasný letní ovocný koláč. Lehký na přípravu, lehký na trávení.
V receptu je také tip, jak řecký jogurt nahradit a zároveň dosáhnout stejný výborný výsledek.
Ingredience
- 300 g sušenek
- 1 ČL perníkového koření nebo 1 ČL skořice
- špetka soli
- 120 g měkkého másla
- 2 PL mléka + půl šálku mléka
- ČL práškové želatiny nebo agarového prášku
- 300 g bílého řeckého jogurtu
- 120 g třtinového cukru
- 1 ČL citronové kůry
- 2 hrnky rybízu
- 120 g krystalového cukru
- 1 ČL skořice
Postup
- Na prach rozdrcené sušenky smícháme s perníkovým kořením nebo skořicí, solí a potom do nich vpracujeme máslo, aby sme získali „mokrou“ drobenku.
- Natlačíme ji do kulaté formy vystlané papírem na pečení (nezapomínáme i na okraje), důležité je krustu řádně utlačit, aby se nedrobila. Pokud máte pocit, že řádně „nedrží“, klidně pokapejte drobenku rozpuštěným máslem.
- Krustu dáme péct na 200 stupňů asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- Do malé misky dáme 2 PL mléka a práškovou želatinu nebo agar na 5-10 minut nabobtnat.
- Po nabobtnání ohřejeme v malém hrnci zbylé mléko (půl šálku), není třeba vařit, jen ohřát. Do mléka vlejeme nabobtnalou želatinu a stáhneme z ohně. Chvíli mícháme (asi 2-3 min, směs chladnutím začne pomalu tuhnout.
- Do želatinové směsi vmícháme jogurt, cukr a citronovou kůru, nalejeme do upečené krusty a necháme vychladnout v lednici, aspoň 2 hodiny.
- Na rybízovou ozdobu dáme rybíz, cukr a skořici do pánve a vaříme asi 8-10 minut za občasného míchání. Ozdobíme jí ovocný koláč před podáváním.
Místo másla v krustě lze použít rostlinný tuk (například kokosový).
Řecký jogurt zase jednoduše nahradíme sojovým mlékem (300 ml), do kterého vytlačíme 1 a půl citronu, přidáme 5 PL třtinového cukru a 3 ČL práškové želatiny, kterou jsme na 3 minuty nechali nabobtnat v troše vody. Zahřejeme a povaříme za stálého míchání asi 3 minuty. Necháme vychladnout, nalejeme do krusty a dáme na 2 hodiny do lednice. Ozdobíme ovocem a podáváme.