Nejlepší italské lasagne

Těstoviny
  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodina a 30 minut
  • Plnění: 15 minut
  • Zapékání: 30 minut
  • Celkem: 3 hodiny
  • Porce: 12 porcí

Ingredience

  • 0,5 kg sladké italské klobásy
  • 0,75 kg libového mletého hovězího masa
  • ½ šálku mleté cibule
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 plechovky rajčatového protlaku
  • 2 plechovky rajčatové omáčky z konzervy
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 ½ čajové lžičky sušených lístků bazalky
  • ½ čajové lžičky semínek fenyklu
  • 1 lžička italského koření
  • 1 ½ lžičky soli, rozdělené nebo podle chuti
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 12 lasagne nudlí
  • 0,4 kg sýra ricotta
  • 1 vejce
  • 0,3 kg mozzarelly nakrájené na plátky
  • ¾ šálku strouhaného parmezánu

Postup

  • Ve velkém hrnci uvařte na středním plameni klobásu, mleté hovězí maso, cibuli a česnek, dokud dobře nezhnědnou. Vmíchejte drcená rajčata, rajčatový protlak, rajčatovou omáčku a vodu. Dochuťte cukrem, bazalkou, semínky fenyklu, italským kořením, 1 lžičkou soli, pepřem a 2 lžícemi petrželky. Přikryté vařte asi 1 1/2 hodiny za občasného míchání.
  • Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Nudle lasagní vařte ve vroucí vodě 8 až 10 minut. Nudle slijte a propláchněte studenou vodou. V míse smíchejte sýr ricotta s vejcem, zbývající petrželkou a 1/2 lžičky soli.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Na dno obdélníkové zapékací misky rozetřete 1 1/2 hrnku masové omáčky. Na masovou omáčku naaranžujte 6 nudlí podélně. Potřete polovinou směsi sýra ricotta. Navrch dejte třetinu plátků sýra mozzarella. Lžící přelijte 1 1/2 šálku masové omáčky přes mozzarellu a posypte 1/4 šálku parmazánu. Vrstvy zopakujte a navrch posypte zbývající mozzarellou a parmazánem. Přikryjte fólií: abyste zabránili přilepení, buď nastříkejte fólii sprejem na vaření, nebo se ujistěte, že se fólie nedotýká sýra.
  • Pečte v předehřáté troubě 25 minut. Odstraňte fólii a pečte dalších 25 minut. Před podáváním nechte 15 minut vychladnout.

Kategorie:

Těstoviny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang