
- Příprava: 10 minut
- Pečení: 60 minut
- Celkem: 70 minut
- Porce: 8 – 10 krajíců
Ingredience
- 2 až 3 středně velké velmi zralé banány, oloupané (asi 1 1/4 až 1 1/2 šálku rozmačkaných banánů)
- 1/3 šálku (76 g) nesoleného másla, rozpuštěného
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody (ne prášku do pečiva)
- 1 špetka soli
- 3/4 šálku (150 g) cukru (1/2 šálku, pokud chcete méně sladké, 1 šálek, pokud chcete více sladké)
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku (205 g) hladké mouky
Postup
- Předehřejte troubu a připravte pánev: Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte máslem bochníkovou formu o rozměrech 8 x 4 palce.
- Rozmačkejte banány a přidejte máslo: V míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, dokud nebudou úplně hladké. Do rozmačkaných banánů vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Přimíchejte zbývající přísady: Přimíchejte jedlou sodu a sůl. Vmíchejte cukr, rozšlehané vejce a vanilkový extrakt.
- Pečte 55 až 65 minut při 175 °C nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Několik suchých drobků je v pořádku, pruhy mokrého těsta ne. Pokud je bochník zvenku propečený, ale uprostřed je stále mokrý, volně ho zakryjte fólií a pokračujte v pečení, dokud není bochník zcela upečený.
- Nechte vychladnout a podávejte: Vyndejte z trouby a nechte několik minut vychladnout. Poté banánový chléb vyjměte z pánve a před podáváním jej nechte zcela vychladnout. Nakrájejte a podávejte. (Aby se plátky nedrobily, pomůže vám nůž na chléb.)
- Dobře zabalený banánový chléb vydrží při pokojové teplotě 4 dny. Pro delší skladování uchovávejte bochník v chladničce až 5 dní nebo ho zmrazte.