Domácí čokoládové lanýže – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryZákusky

Ingredience

  • 225 g polosladké nebo hořké čokolády (vysoce kvalitní, 62 % kakaa nebo více), jemně nasekané
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Možné příchutě: Mátové lístky (1 svazek, stonky odstraněny, nasekané, asi 1 šálek), skořice a kardamon (1 skořicová tyčinka, 2 lusky kardamonu), Amaretto (1 až 2 polévkové lžíce), mandlový extrakt (1 lžička)
  • Neslazený kakaový prášek
  • Jemně nasekané vlašské ořechy
  • Jemně nasekané mandle

Postup

  • Krok 1 – V malém těžkém hrnci přiveďte hustou smetanu ke šlehání k varu (každých několik minut míchejte a stěrkou seškrábejte po stranách). Pokud používáte tekutá dochucovadla, vmíchejte je do smetany (a vanilku v dalším kroku ignorujte). Pokud přidáváte mátu nebo jiné pevné látky pro ochucení, stáhněte smetanu z ohně, přidejte pevné látky pro ochucení a nechte hodinu louhovat. Poté tuhé látky sceďte a smetanu opět přiveďte k varu. Pokračujte v přípravě receptu.
  • Krok 2 – Čokoládu dejte do samostatné misky. Čokoládu přelijte horkou smetanou. Přidejte vanilku (pokud jste v předchozím kroku nepoužili jiné aroma) a nechte několik minut odstát. Poté míchejte, dokud nevznikne hladká hmota (zvaný ganache).
  • Krok 3 – Ganache nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji dejte na dvě hodiny do chladničky.
  • Krok 4 – Připravte si plech na pečení a vyložte ho pergamenovým papírem. Čajovou lžičkou nabírejte kuličky ganache. Rychle je rozválejte v dlaních (protože se vám teplem rukou rozpustí) a položte na připravený plech. Vložte do chladničky na noc.
  • Krok 5 – Obalte v kakaovém prášku nebo nasekaných oříšcích a podávejte. Pokud lanýže nepodáváte hned, uchovávejte je přikryté v chladničce až 4 dny. Pro dosažení nejlepší chuti a struktury nechte lanýže před podáváním vychladnout na pokojovou teplotu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang